Stabilizácia, inverzia, vidmo aj dve slnká

Počasie, sneh a lavíny 21 – 27. januára 2023

Keď predchádzajúci týždeň napadlo v horstvách Slovenska od 40 do 70cm nového snehu, tento týždeň zažili hory presný opak. Počas týždňa sme nezaznamenali žiadne zrážky. Prekvapil nás príjemným slnečným a hlavne z pohľadu oblačnosti inverzným počasím. Koncom minulého týždňa doznievali nebezpečné lavínové podmienky z poslednej periódy sneženia a snehová pokrývka sa začínala postupne stabilizovať. No ako to spravidla býva, najviac lavínových nehôd sa stáva prvý pekný deň po výdatnom snežení. A tak sme v sobotu 21. januára 2023 zaznamenali ďalšiu lavínovú nehodu. Našťastie so šťastným koncom, aj keď s hrozivo vyzerajúcim odtrhom a dĺžkou lavíny. Nehoda sa stala v Malej Fatre pod Veľkým Kriváňom. Definovať by sme ju mohli ako nehoda s VEĽKÝM DODATOČNÝM ZAŤAŽENÍM. Teda dvaja lyžiari súčasne v lavínovom svahu. Viac o tejto nehode si môžete prečítať v samostatnom blogu: Lavínová nehoda pod Veľkým Kriváňom v Malej Fatre, 21. januára 2023.

Celý pracovný týždeň prevládalo v horách jasné a slnečné počasie s inverznou oblačnosťou. Z malej časti môžeme hovoriť aj o inverznej teplote, ale tá nebola tentokrát taká výrazná ako býva zvykom. Najviac sa prejavila práve v utorok 24. januára, kedy rozdiel teplôt v nadmorskej výške 1300 vs. 1800 m n. m. bol necelých 8°C. Nízka oblačnosť tieto dni kulminovala od výšky 1000 až do 1600 m n. m. a to hlavne v druhej polovici týždňa.

Porovnanie teploty vzduchu na AMS Predný Salatín (1778 m n. m.) vs. AMS Žiarska chata (1285 m n. m.)

Takéto pekné slnečné počasie malo výrazný vplyv na stabilizáciu snehovej pokrývky. Na južne orientovaných a slnkom nasvietených svahoch sa sneh počas dňa natápal a počas noci sa na nich tvorila slabá až stredne silná firnová kôra. Objavilo sa aj niekoľko malých lavín z mokrého snehu, pri ktorých vzniku bol bodový odtrh v slnkom nahriatych strmých skalných stenách. Niekoľko nátrží a základových lavín sa ukázalo aj na svahoch, kde je trávnatý klzký povrch a výška snehu nedosahuje ani priemerné zimné hodnoty. Naopak, vďaka inverzii sa v lesoch a po ich hornú hranicu stále nachádza suchý prachový sneh, často aj s povrchovou inovaťou. A čo severné orientácie? Tu sa snehová pokrývka tiež výrazne stabilizovala, no o prašane nemôže byť ani reč. Nachádzajú sa tu zväčša vetrom vytvorené dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti. Na lyžiach nosné, ale pri pešom pohybe sa prebárajú do nižších mäkkých vrstiev. Aj preto vo všetkých pohoriach od začiatku týždňa trvá MIERNE lavínové nebezpečenstvo. A s predpoveďou počasia na nadchádzajúci víkend sa zrejme toho veľa nezmení. Naďalej platí, že lavínu je možné uvoľniť hlavne pri VEĽKOM DODATOČNOM ZAŤAŽENÍ!

Koniec týždňa nám priniesol aj niekoľko zaujímavých meteorologických javov. Vo štvrtok 26. januára bolo zaujímavé na družicových záberoch sledovať, ako Slovensko zahalila nízka inverzná oblačnosť. Za obrázok ďakujeme Slovenskému hydrometeorologickému ústavu. Je na ňom vidieť, ktorá časť Slovenských pohorí a od akej nadmorskej výšky sa nachádza nad nízkou oblačnosťou. Vďaka tejto hranici oblačnosti bolo možné na viacerých miestach Slovenska, hlavne na horách, pozorovať tzv. vidmo a Halov jav.

Halové javy sú optické úkazy vznikajúce lomom a odrazom slnečného, prípadne mesačného svetla na drobných ľadových kryštálikoch rozptýlených v atmosfére. Na oblohe ich môžeme vidieť ako dúhové, alebo svetlé oblúky a škvrny.

zdroj: Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *