Lavínová nehoda pod Veľkým Kriváňom v Malej Fatre, 21.januára 2023

Lavínová nehoda, ktorá sa stala v sobotu 21. januára v Malej Fatre, prekvapila asi všetkých. Ako je možné, že zrovna tam kde pripadlo najmenej nového snehu a v pohorí, kde pretrvávalo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň?

Skupina 7 skúsených skialpinistov sa rozhodla zlyžovať JZ žľab medzi Veľkým Kriváňom a Pekelníkom. Počasie bolo v ten deň premenlivé, kde tu sa ukázalo aj slnko. V čase, keď prišli nad žľab, bola už hmla. Správne zvolili 20 m rozostupy a pokračovali smerom dolu. Prvý zo skupiny (s airbag batohom) zastal v mieste, kde svah naberal na strmosti (sklon cca 32°) a kontroloval situáciu. Videl, že okolo neho je čerstvý naviaty vankúš a že sklon sa neustále zväčšuje. V zápätí okolo neho prešiel druhý zo skupiny, ktorý akoby zabudol na dohodnuté rozostupy. V momente, keď bol niekoľko metrov pod ním, sa nad nimi objavil odtrh, ktorý sa rýchlo šíril na obe strany žľabu. Celkovo dosiahol až 150 m, s výškou odtrhu 20 až 100 cm. Vznikajúca lavína oboch strhla a unášala dolu žľabom. Prvý zo skupiny si aktivoval airbag batoh. Podľa výpovedí strhnutých, sa po celú dobu viezli akoby na povrchu a tak aj ostali pri zastavení lavíny – čiastočne zasypaní. Prvého (s airbag batohom) unášala lavína 550 m, druhého (bez batohu) 770 m. Celkovo dosiahla lavína až 990 m !!! Medzitým, zvyšní zo skupiny požiadali o pomoc HZS a rozhodli sa zlyžovať po lavíne a nájsť kamarátov. Našli ich približne po 10 – 15 minútach a oboch bez zranení ! Následne postupovali smerom hore na hrebeň. Medzitým na lavínu zišli záchranári a pomohli im s výstupom – jedna členka skupiny si pri pohybe na lavíne poranila koleno.

Lavína po asi 40 m od odtrhu sekundárne uvoľnila ďalšiu časť – lavínu, ktorej odtrh prebiehal popod /pomedzi skaly v pravej (západnej) časti žľabu. Sklon tu dosahoval 40 – 50°, jej nános sa však po 100 – 200 m väčšinou zastavil na plytšom svahu s riedkou vegetáciou.

schéma lavíny
Schéma lavíny, 1 – čiastočne zasypaný s airbag batohom, 2 – čiastočne zasypaný bez batohu, podklad: freemap.sk

Parametre lavíny

  • nadm. výška odtrhu 1580 m
  • nadm. výška čela lavíny 1195 m
  • dĺžka lavíny 990 m
  • výška odtrhu 20 – 100 cm
  • dĺžka odtrhu 150 m (+70 m sekundárna)
  • šírka nánosu 5 – 40 m
  • hĺbka nánosu 0,5 – 2 m

Čo bolo príčinou pádu lavíny?

V Malej Fatre pretrvávalo v uplynulých dňoch mierne lavínové nebezpečenstvo. Nového snehu pripadlo za 4 dni len niečo medzi 20 – 40 cm a väčšinou pri slabšom vetre. Situácia sa zmenila v piatok, keď začal fúkať silný severný až severovýchodný vietor s rýchlosťou 12 – 18 m/s, ktorý previeval sneh cez hrebene na južné a juhozápadné svahy. Na J a JZ svahoch, ďalej od hrebeňa sa vytvorili snehové vankúše a doskový sneh. V sobotu bol vietor opäť slabý, do 5 m/s, ale dohľadnosť radikálne znižovala hmla. Na prvý pohľad by ani skúsenému návštevníkovi hôr nenapadlo, že si môže utrhnúť lavínu. Povrch snehu bol vetrom modelovaný, miestami až nosný, ubitý do tvrdých dosiek. Na väčšine svahov bola situácia pomerne stabilná. V prípade tohto žľabu zohralo úlohu viacero negatívnych faktov. Sklon svahu v žľabe dosahuje 30 – 45° a celá táto zmena prebieha na konvexnej (vypuklej) forme terénu. Nachádza sa tu najväčšie pnutie – tzv. ťahová zóna (viď obr). Už stačilo iba veľké dodatočné zaťaženie na správnom mieste – dvaja lyžiari blízko seba – a lavína je na svete.

Na druhý deň boli robené viaceré testy stability v samotnom odtrhu (30-32°) a ich výsledok bol pomerne priaznivý.

Rýchlosť a smer vetra v Snilovskom sedle (19 – 22. januára 2023)
Profil a testy stability v odtrhu lavíny, 22.1.2023

Na záver možno skonštatovať, že pri takých rozmeroch lavíny a okolitého terénu je obrovským šťastím, že sa udalosť zaobišla bez obetí a dokonca bez zranení. Najväčšou chybou skialpinistov bolo zvoliť konkrétny – extrémne strmý žľab, dokonca pri hustej hmle. Ďalej nedodržanie rozostupov v kritických miestach a podcenenie 2. stupňa lavínového nebezpečenstva, ktorý nevylučuje uvoľnenie lavíny pri väčšom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. Pozitívnym faktom je, že všetci skialpinisti mali kompletnú lavínovú výstroj a jeden z nich aj lavínový airbag batoh. Ten s istotou pomohol strhnutému skialpinistovi udržať sa na povrchu lavíny.

One thought on “Lavínová nehoda pod Veľkým Kriváňom v Malej Fatre, 21.januára 2023

  1. Pingback: Rekordná lavínová sezóna 2022/2023 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *