Počasie, sneh a lavíny 19.2. – 25.2.2022

Tak ako zvyčajne túto zimu, aj uplynulý víkend sa začal relatívne teplým ale veľmi veterným počasím. Do našej oblasti začal prúdiť vlhký vzduch prichádzajúci od severozápadu. Izoterma 0°C sa pohybovala vo výške približne 1800 mn.m., čo znamenalo, že v nižších polohách pršalo a snehová pokrývka sa značne premočila. V tých najvyšších polohách hlavne Vysokých Tatier pripadlo od 10 do 15 cm nového snehu. No pri extrémne silnom vetre, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť do 45 m/s (160 km/h), bola väčšina snehu sfúkaná do pásma lesa. Hlavným lavínovým problémom preto naďalej zostával vetrom previaty sneh a to hlavne najvyšších polôh pohorí. Opäť naviaty na juhovýchodné svahy. Ďalším problémom tejto zimy je málo pekných slnečných a teda aj snehovú pokrývku stabilizujúcich dní. Keď pridáme fakt, že v horách často panuje hmla a slabá viditeľnosť, je značne náročné rozpoznať aj nebezpečnú lavínovú situáciu. Napriek tomu sme zaznamenali len minimum lavín. No aj návštevníkov v horách je pomenej. A keď už, väčšina sa vyhýba významným lavínovým terénom a zdržiavajú sa prevažne sa trasách k vysokohorským chatám.

Nárazy vetra na AMS Téryho chata, Vysoké Tatry
Teplota vzduchu na AMS Biele pleso, Vysoké Tatry

Pracovný týždeň sa niesol v znamení zamračeného a chladného počasia. Teplota len málo vystúpila nad 0°C vo výške 1500 mn.m. Teda sneh pod touto hranicou bol vplyvom víkendového dažďa stvrdnutý až ľadový, no na väčšine územia sa vytvorila silná firnová kôra. Vo vysokých polohách, hlavne Tatier, sa vytvorená vetrom naviata doska udržiavala a len pomaly sa stabilizovala. Výrazný zlom prišiel vo štvrtok. Avizované jasné a teplé počasie predsa len prišlo. Prevládajúci severozápadný vietor sa na 24 hodín zmenil na juhozápadný a priniesol tlakovú výš. Doliny sa naplnili turistami a skialpinistami a tí nenechali žiadny svah opustený. Polyžované boli aj relatívne nebezpečné lavínové svahy a žľaby, a napriek tomu sa len veľmi ojedinele objavili samovoľné lavíny a splazy z mokrého snehu. Tie sa objavili na južných svahoch a to hlavne natopením skál, odkiaľ vznikali lavínky s bodovým odtrhom. Aj Stredisko lavínovej prevencie využilo toto okno jasného počasia na servis meteorologických staníc, ktoré po perióde silných nárazových vetrov bolo treba opraviť. Predpoveď na nadchádzajúci víkend je však opäť štandardná tejto zime. Pomerne slabé sneženie prichádzajúce od severozápadu s vetrom, ktorý na vrcholových staniciach má dosahovať rýchlosť do 20 m/s (70 km/h). Prevažne vysoká oblačnosť a ochladenie o 5°C. Predpokladáme teda aj konštantný lavínový problém a to vetrom previaty sneh.

Pozor! na severných a tienistých orientáciách sa v snehovej pokrývke stále nachádza nebezpečná vrstva hranatozrnného snehu, na ktorej sa môže uvoľniť lavína hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *