Sneh a lavíny v poslednom týždni roku 2021

Vianoce roku 2021 boli po dlhom čase biele, dokonca aj na podhorí. 25.12. snežilo a na druhý sviatok vianočný sa objavilo aj slnko, podmienky na skialp boli výborné. Prachový sneh, celodenné mínusové teploty a mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Takéto počasie a podmienky sa udržali až do stredy 29.12. Lavíny sa objavili väčšinou na severných stranách pohorí, kde väčšou silou pôsobil vietor. Vytvoril snehové dosky a vankúše. Pod týmito vrstvami sa miestami vo väčšej hĺbke nachádzal hranatozrnný sneh a krúpky. Samovoľné lavíny spadli pod Salatínom a zo sedla Zábrať na severnej strane Západných Tatier a z Malého Baranca do Jamníckej doliny. Objavila sa aj jedna mechanicky uvoľnená lavína na poľskej strane Dlhého Úplazu v Chocholovskej doline v Západných Tatrách. Nikto nebol strhnutý ani zasypaný. Snehový profil z lavíny v Chocholovskej doline si môžte pozrieť tu: https://lawis.at/lawis_api/v2_2/files/profiles/snowprofile_16033.pdf

Boli to lavíny hlavne na severných a severovýchodných až východných orientáciách. Západné svahy boli zväčša vyfúkané do trávy alebo skál.

2021-12-27 Polyžované svahy Žiarskej doliny, Západné Tatry

V stredu 29.12. sa ale počasie začalo výrazne meniť. Prichádzalo výrazné oteplenie. Sneh postupne premokal a oťažieval. Kladné teploty a dážď sa objavili aj v najvyšších polohách Tatier nad 2000 mn.m. V polohách okolo 1200 mn.m. ako napríklad na Žiarskej chate teplota v piatok 31.12. dosiahla až viac ako +6°C. Podobná situácia bola vo všetkých našich pohoriach. Takéto počasie znamenalo výrazný pokles výšky snehovej pokrývky. Na Žiarskej chate klesla za noc o 14 cm zo 72 cm na 58 cm. Priebeh teploty vzduchu a výšky snehu je zobrazený na obrázkoch nižšie.

Veľké oteplenie s dažďom spôsobili aj zvýšenie lavínového nebezpečenstva na 3. stupeň (zvýšené). Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh. Voda v kvapalnom skupenstve znižuje pevnosť snehovej pokrývky. Uvoľnenie lavíny alebo mokrého splazu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Predpokladaný vývoj počasia na víkend:

Podobný ráz počasia bude pokračovať aj počas ďalších dní, pravdepodobne až do 3.1.2022. V sobotu 1.12. sa ku teplému počasiu a dažďu pridá ešte aj vietor o sile víchrice s rýchlosťou okolo 30 m/s. Pokračovať má aj hmla. Vzhľadom na tieto nepriaznivé podmienky neodporúčame žiadne dlhé a náročné túry na horách. Ak sa dnes zdržíte na oslavách nového roku, nemusí vás to mrzieť pretože určite nezmeškáte žiadnu parádnu lyžovačku. Bude to ideálne obdobie na regeneráciu a čerpanie síl do nového roka.

Kolektív Strediska lavínovej prevencie HZS Vám praje veselého Silvestra a Šťastný Nový rok 2022, nekonečné prašany a žiadne lavínové nehody.

Za fotografie ďakujeme Matúšovi Vnenčákovi a Braňovi Jurinovi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *