Skončí vôbec zima?

Už viac krát v priebehu marca a apríla to vyzeralo že prichádza jar, každý sa už tešil na teplejšie dni a najmä na slnko. Toho bolo v posledných mesiacoch dáko pomenej. Pri pohľade na predpovede počasia a meteogramy nejeden chytil depresiu.

Uplynulý týždeň to už aj vyzeralo na pozvoľný príchod jari do hôr, ale kdeže… štvrtok 22. apríla sa opäť ochladilo, teplota klesla o zhruba 8°C, takže nám v piatok ráno mrzlo od výšky 1100 m n.m. s tým, že na hrebeňoch Tatier bolo -10 až -13°C. Chladný zrážkový apríl zapríčinil aj to, že výška snehovej pokrývky klesala len minimálne, dokonca vo vysokých polohách nad 1800 m n. rástla a momentálne dosahuje svoj vrchol.

Vráťme sa však k poslednému obdobiu, od soboty 17. apríla do dnes. Počas víkendu (17/18) sa mierne otepľovalo a svietilo slnko. To malo za následok, že nový sneh z posledného sneženia 20 – 50 cm ktorý bol porozfukovaný kaďe-taďe sa zmenil z prašanu na vlhký až mokrý a na strmých svahoch sa zosúval v podobe lavín. V najbližších dňoch bolo preto vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo 3. stupeň. Postupne sa však situácia stabilizovala a počas spomínaného štrvtku prišlo ochladenie, ktoré to všetko zmenilo na tvrdý firn. Pravda, až na severné svahy Tatier, kde sa stále drží suchý sneh alebo prašan.

Cez víkend nás čaká premenlivé oblačné počasie s prehánkami a kto uhádne akými? …no predsa snehovými 🙂 Na spresnenie- od 1300 mn.m. Vietor bude celkom pohodový do 6 m/s, na hrebeňoch v nárazoch do 10 m/s. Lavínová situácia sa meniť veľmi nebude, v stredných polohách je len MALÉ lavínové nebezpečenstvo (1), vo vyšších polohách a najmä na severe, kde je suchý sneh bude MIERNE (2). V polohách do +/- 1400 m n.m. je snehová pokrývka už nesúvislá.

Skialpinizmus je aktuálne (do 30.4) povolený už iba v Nízkych Tatrách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *