Lavínová nehoda v Derešskom kotli

Hneď po novom roku, 2.1.2021 sa odohrala ďalšia lavínová nehoda sezóny. Dvaja skialpinisti sa vybrali na túru cez Chopok na Dereše v Nízkych Tatrách. Na Chopok vyšli po zjazdovke a potom pokračovali po hrebeni až ku vleku na Zadných Derešoch. Tu sa rozhodli , že zlyžujú jeden zo severných žľabov. Dohodli sa, že budú lyžovať po jednom. Prvý z dvojice bol skúsenejší, preto sa do žľabu pustil on. Po chvíli spustil lavínu, ktorá ho začala unášať. V lavíne urobil niekoľko kotrmelcov, chvíľami bol pod snehom a chvíľami nad. Nakoniec ostal na povrchu. Za ním sa pustil do žľabu kamarát, ktorý spočiatku nevedel čo sa stalo. Videl prvého sedieť na skale dolu pod žľabom. Keď sa k nemu dostal zistil, že má poranenú nohu. Zavolali teda pomoc HZS.

Na pomoc odišla lyžiarovi pozemná skupina HZS, zároveň posádka VZZS z Popradu. Ku pacientovi sa ako prvý dostal záchranár HZS, ktorý ho na mieste zateplil, ošetril a zafixoval mu končatinu za pomoci vákuovej dlahy. Do príletu vrtuľníka poskytol zranenému prvotnú zdravotnú starostlivosť. Poveternostné podmienky dovolili priblíženie leteckej techniky, a tak bola ku pacientovi následne vysadená aj lekárka VZZS. Pacienta po nabalení transportovali do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Vývoj počasia a snehových podmienok pred nehodou.

Takmer celý december bol snehovo veľmi chudobný, no situácia sa výrazne zmenila 28.12.2020. Dovtedy bol sneh iba vo vysokých polohách nad 1500 m n.m. Potom však prišlo silné sneženie od juhu a za niekoľko dní napadlo až 60 cm nového snehu.

Celý čas snežilo pri vetre južných smerov. Vietor dosahoval na hrebeňoch silu víchrice, čo potvrdzuje aj veterná ružica na obrázku nižšie.

Veterná ružica z meteo stanici na Chopku.

Nebezpečné teda boli hlavne severné orientácie. V snehovej pokrývke sa nachádzalo viacero slabých vrstiev. Sneh totiž napadol na starý, tvrdý žľadovatelý sneh, niekde sa dokonca nachádzali aj vrstvy hranatozrnného snehu, ktoré sa vytvorili ešte skôr v decembri. Počas noci na 30.12. spadlo dokonca aj niekoľko veľkých samovoľných lavín. Južné prúdenie pokračovalo aj počas prvých dní v januári. Toto všetko malo vplyv na lavínové nebezpečenstvo a teda aj nehodu v Derešskom kotli. V mieste odtrhu sme spravili aj profil snehu, kde sú popísané všetky snehové vrstvy, ktorý je v galérii pod článkom.

Rozširený kompresný test v odtrhu lavíny, 3.1.2021

K nehode treba ešte dodať, že skialpinisti mali so sebou lavínové vyhľadávače a správne sa rozhodli, že žľab budú lyžovať po jednom a teda menej zaťažia snehovú pokrývku. Šťastím bolo aj to, že pod žľabom bol veľký terénny kužeľ a sneh z lavíny sa mal kde rozptýliť a tým pádom skialpinista nebol kriticky zasypaný.

Naopak chybou bolo, že nemali kompletnú lavínovú výbavu, jednému chýbala lopatka … práve tomu, ktorý lyžoval ako druhý. V prípade zasypania by mal veľký problém kamaráta vykopať. Druhým faktorom bolo to, že vystupovali inou trasou, ako chceli lyžovať, čo možno trochu ovplyvnilo ich rozhodnutie, či sa pustiť dolu žľabom. Vystupovali po zjazdovke a nemali teda taký prehľad o podmienkach vo voľnom teréne.

Jednalo sa o veľkú lavínu (veľkosť 3), výška odtrhu bola v rozmedzí 30 – 50cm. Vypadlo viacero žľabov, ktoré ústili do jedného spoločného „lievika“. Dĺžka lavíny bola cca 350 metrov a šírka nánosu bola okolo 100 m.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *