Zamračený týždeň na horách (22.2. – 28.2.2020)

Za posledný týždeň sme mali na horách hlavne hmlu, dážď , sneženie a vietor. Dážď a plusové teploty sa vyskytli hlavne v nedeľu a v prvej polovici týždňa. Pršalo až do výšky 1800 m n.m. Dážď premočil celú snehovú pokrývku. Nad 2000 mn.m. však sneh ostal suchý. Postupne sa ale začalo ochladzovať a povrch snehu zmrzol. Vytvorila veľmi tvrdá až ľadová krusta. Pod ňou ostal sneh vlhký.

Priebeh teploty vzduchu na Žiarskej chate v Západných Tatrách
Priebeh výšky snehu a zrážok na stanici Solisko vo Vysokých Tatrách

Včera a dnes už snežilo vo všetkých polohách a sneh sa objavil aj na podhorí nad úrovňou zhruba 400 mn.m. Pribudlo viac ako 30 cm nového snehu. Spočiatku padal bez vetra, no postupne sa situácia menila a dnes (v piatok) už opäť fúka, napríklad na Chopku v nárazoch okolo 27 m/s (97 km/h), čo je už sila víchrice. Pohyb v teréne komplikoval ľadový povrch snehu, preto bolo nutné mať so sebou mačky a čakan. Situáciu komplikovala aj hmla a difúzne svetlo. Z hľadiska lavín bola situácia väčšinou stabilná. Objavilo sa iba pár lavín z mokrého snehu na severnej strane Západných Tatier. Vo Fatrách bol dokonca vo štvrtok iba 1.stupeň (malé) lavínového nebezpečenstva. Inde väčšinou 2. stupeň (mierne) lavínové nebezpečenstvo. Situácia sa výrazne zmenila zo včera na dnes a vplyvom sneženia a vetra stúplo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň (Zvýšené). Na horách sú teploty pod -5°C, v najvyšších polohách pod -10°C, čo je pre stabilizáciu snehu zlé.

Predpoveď na víkend:

V sobotu by sa malo počasie o čosi vylepšiť, no vietor sa neutíši. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo bude pravdepodobne pretrvávať. V nedeľu sa vietor zmierni a oteplí sa, to by malo napomôcť stabilizácii snehovej pokrývky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *