Počasie ako na hojdačke. Sneh a podmienky od 15.2 do 21.2.2020

Víkend začal krásnym slnečným počasím a pani zima nám nadelila pomerne hojnú snehovú nádielku, aj keď na toto obdobie stále podpriemernú. Tlakovú níž Ciara vystriedal vysoký tlak vzduchu, ktorý nad naše územie priniesol teplé počasie. Sobotu sa lyžovalo všetko, a z pohľadu lavín sa sneh dobre stabilizoval. Vplyvom jasného a slnečného počasia sa sneh postupne menil na ťažký a mokrý. V severných, slnkom nenasvietených svahoch sa stále udržiaval prachový sneh, ktorý odolal aj vyšším teplotám.

Nedeľu a pondelok sa však výrazne oteplilo, a teplota vzduchu vystúpila na 6,6°C (Chopok, 7:00, 17.02.2020), 4,8°C (Lomnický štít, 7:00, 17.02.2020). Sneh na hrebeňoch začal kašovatieť a v pásme lesa sa zmenil na ťažkú a mokrú masu. Vplyvom tohto oteplenia sa v spodných vrstvách pri zemi začala tvoriť dutinová inovať, ktorá ale výraznejšie neovplyvnila sneh z pohľadu lavínovej situácie. Počasie ako na hojdačke dokazujú aj snehové profily, kde sa v častých malých vrstvách strieda okrúhlo-zrnný a hranato-zrnný sneh a krusta.

Po smiechu býva plač a po oteplení býva ochladenie. To prišlo hneď nasledujúci deň, kedy sa počas utorka ochladilo o necelých 12°C (-5°C, Chopok, 7:00, 18.02.2020). Hrebeňové partie hôr stvrdli do ľadu a v nižších polohách sa vytvorila kôra. Roztopené chodníky a prístupové cesty na chaty sa postupne menili na klziská a nutnou výbavou sa opäť stali stúpacie železá a cepín. Lavínovú situáciu ovplyvnilo minimum nového snehu, ktorý na záveterných svahoch J-V orientácií vytvoril snehové dosky a vankúše. Miestami aj do výšky 50 cm.

Takéto ochladenie pretrvávalo až do konca týždňa a ďalej sa výrazne nezmenilo. V noci zo stredy na štvrtok pripadlo vo všetkých pohoriach od 3 do 10 cm, v Malej Fatre do 15 cm nového prachového snehu. Ale vplyvom SZ vetra bol tento sneh previevaný na záveterné svahy. Naopak náveterné svahy ostali ľadové a suché. V piatok ku nám opäť dorazila výrazná tlaková níž, ktorá so sebou priniesla sneženie a búrlivý vietor, ktorý sa na horách menil na víchricu (35 m/s, SZ, Chopok, 12:10, 21.02.2020).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *