Vysnežený druhý februárový týždeň 2020

Druhý februárový týždeň sa nám pani zima prihlásila ďalšou snehovou nádielkou, ktorá už ale nebola taká výrazná ako tá predchádzajúca. Víkend začal krásnym slnečným počasím a ten kto mohol, vyrazil do terénu. Doliny a chaty boli plné nedočkavých lyžiarov a všetci čakali na vývoj lavínovej situácie.

Sneh z minulo-týždňového sneženia bol ale nerovnomerne rozmiestnený kvôli silnému severozápadnému vetru. A tak sa počas víkendu vďaka otepleniu a slnečnému počasiu stabilizoval a stupeň lavínového nebezpečenstva klesol na 2.

V pondelok nám počasie na horách začala ovplyvňovať mohutná tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie Ciara. Tá k nám priniesla zrážky vo forme dažďa a od 1500 m.n.m. snehové. Hranica sneženia sa postupne znižovala a sneh napadol aj v kotlinách a na podhorí. Ale opäť bolo toto sneženie sprevádzané silným severozápadným vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 42 m/s (Chopok). Takéto počasie trvalo ešte aj v utorok, a napadlo do 35 cm nového snehu. Keďže sneh bol previevaný na záveterné svahy, stupeň lavínového nebezpečenstva sa opäť zvýšil na 3. Napriek tomu boli spozorované len malé splazy, napríklad pod Svišťovým štítom vo Vysokých Tatrách

V stredu sa počasie začalo stabilizovať, a väčšina snehu bola nafúkaná na J, JV a V svahy, kde sa vytvorili nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. Hrebeňe samozrejme opäť zostali vyfúkané do trávy a ľadu. Tak ako to túto zimu už dobre poznáme.

Vo štvrtok sa nám hory konečne ukázali v celej svojej bielej kráse a tí čo sa dostali na svahy si pochvaľovali ako jednu z najlepších lyžovačiek tejto sezóny. Dôkazom boli lyžami popísané takmer všetky obľúbené lokality.

Na víkend sa hlási pekné, teplé a slnečné počasie a tak môžeme predpokladať že v dolinách nebudeme samy. No stále treba byť obozretný, najmä na nafúkaných svahoch J – V orientácií. Ale pozor tiež na slnkom nasvietené svahy, kde môžeme očakávať malé spontánne lavíny z mokrého snehu.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *