Návrat zimy začiatkom februára 2020

Koncom januára sa po viacerých dňoch, ba dokonca týždňoch bez výraznejšieho sneženia, začala situácia konečne meniť. Snežilo vo všetkých polohách, pričom napadlo do 20 cm nové snehu. Počas víkendu 1/2.februára sa však začalo silno otepľovať a hranica sneženia sa zdvihla až na 1800 m n.m. Vo vysokých polohách Tatier pripadlo 10 až 25 cm vlhkého / mokrého snehu. Teplotný vrchol bol dosiahnutý v noci z nedele na pondelok (2/3.2) kedy izoterma 0°C vystúpila až k 2000 m n.m.

Očakávaný prechod studeného frontu a s ním aj ochladenie sa naplnilo v utorok (4.feb) okolo obeda. Hranica sneženia sa znižovala z pôvodných 1500 – 1300 až na 800 m a v ďalších dňoch až k 500 m n.m. Úhrny zrážok na Slovensku boli výrazné, škoda len, že väčšina z toho spadla vo forme dažďa. Na horách, a najmä vo vyšších polohách pripadlo 40 až 80 cm snehu.

Všetko by bolo fajn, keby… Keby zas nefúkal extrémny vietor, ktorý v nárazoch dosahoval viac ako 40 m/s. Pri takto silnom vetre, ktorý trval 3 dni, neostala ani jedna vločka na svojom mieste. Väčšinu snehu odvialo do pásma lesa, a to čo ostalo hore – bolo väčšinou ubité do tvrdých snehových dosiek. Preto sú doliny a hrebene zdreté až do ľadu, a preto je v lese 80 cm nového snehu. Samozrejme, dačo ostalo aj nad pásmom lesa – ale len na záveterných miestach, v žľaboch a pod skalnými stenami… proste podľa terénu.

Opísaný vývoj počasia sa podpísal aj pod ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo (3.stupeň) vo všetkých pohoriach. Najkritickejšia situácia bola v Tatrách, kde sme zaznamenali aj viaceré spontánne lavíny. Charakteristické boli doskové lavíny s čiarovým odtrhom, často pod skalnými stenami alebo v „hangoch“ dolín.

Dosková lavína v hangu nad Velickým plesom
Dosková lavína v hangu nad Velickým plesom, foto 6.2.2020

Cez víkend sa očakáva krásne slnečné počasie a len mierny vietor. Ideálne počasie na pobyt v horách, no veľmi opatrne!!! Lavínové nebezpečenstvo síce postupne klesá, no stále sú určité miesta veľmi kritické – najmä tie, kde bolo uložené väčšie množstvo previateho snehu. Pri dobrom počasí je veľmi dôležité správne rozhodovanie a „čítanie situácie“ v teréne!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *