slnečná, stabilná a snehovo „tvrdá“ zima od 11.1. do 17.1.2020

Piatkovú situáciu (10.10.2020) so silným a teplejším juhozápadným vetrom, ktorý pretváral povrch snehu na mäkký a kašovitý, značne zmenilo ochladenie ktoré prišlo počas noci na sobotu (11.1.). Ranná teplota dosahovala v najvyšších polohách -9°C, v kotlinách -1°C. Zmena teploty mala vplyv hlavne na snehovú pokrývku vo všetkých pohoriach. Sneh počas noci zamrzol a jeho povrch bol tvrdý až ľadový. Nedeľa sa niesla v podobe slnečného počasia. V popoludňajších hodinách na slnkom osvietených svahoch sneh zmäkol a na jeho povrchu sa objavuje typická jarná „kaša“, dochádzalo k procesu firnovatenia snehu. Podobný scenár sme mohli sledovať počas celého týždňa. Na horách panovalo inverzné počasie typické skôr pre jarné obdobie. V noci snehu na väčšine miest zamrzol a tento charakter si zachoval aj v predobednajších hodinách. V poobedňajších hodinách hlavne v stredných polohách vplyvom oteplenia zmäkol. Pravidelné kolísanie spôsobilo stabilizáciu snehovej pokrývky, na hrebeňoch, v hrebeňových oblastiach, na južne orientovaných chrbtoch a pilieroch sa pomaly objavuje trávnaté a skalné podložie. Takýto charakter snehu je veľmi náročný na pohyb, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa na tvrdom a zľadovatelom snehu.

14.1.2020 Rysy a Mengusovské štíty z Morského oka
15.1.2020 Mengusovská dolina z Čubriny

Pravidelný striedaním teplôt sa snehová pokrývka výrazne stabilizovala. Počas celého týždňa bolo lavínové nebezpečenstvo male (1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Typický lavínový problém v poobedňajších hodinách na južne orientovaných svahoch je mokrý sneh. Tento problém je spôsobený oslabením snehovej pokrývky vodou v kvapalnom skupenstve. Premočenie snehovej pokrývky je spôsobené topením. V našom prípade, že príčinou vzniku problému je slnečné žiarenie, tak výskyt závisí najmä na na orientácii svahu a nadmorskej výške. Snehová pokrývka bola aj je vo všeobecnosti na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier sa nachádzajú snehové vankúše zo suchého snehu. Lyžovačku si môžete naplánovať podľa chuti. Pokiaľ si zjazd naplánujete v skorých hodinách a na neslnečných svahoch nájdete tam „betóny“ – tvrdý sneh a ľadovú kôru, ktorá vám pri rýchlom zjazde spočíta všetky zuby. Poobedňajšie lyžovačky na južnom sektore ponúkajú kvalitný firn.

15.1.2020 jarný pohľad na Kriváň zo sedla Zawrat

Výhľady na víkend sú, ako už sme si zvykli počas tejto zimy suché. Snežiť nebude. Cez strednú Európu a aj naše územie bude postupovať studený front. Očakávame polooblačné počasie, v kotlinách hmlu a nízku oblačnosť. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvala, na južných svahoch v prípade oteplenia mierne stúpajúca.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *