Pani Zima si na horách dala na chvíľu prestávku. Sneh, počasie a lavíny v druhom januárovom týždni.

Začiatkom druhého januárového týždňa na horách doznievala zrážková činnosť.  V pondelok po nej zostalo na horách ležať  cca 40 cm nového snehu, ktorý bol ale vo veľkej miere prefúkaný na južne až východne orientované svahy. Samozrejme musíme poďakovať Poľským susedom. Vietor ich severnú časť Tatier doslova oholil nechávajúc za sebou veľké plochy ľadových platní.  Zato na Slovenskej časti Tatier sa vytvorili dosky a vankúše pol metra aj viac hrubé. Očividne sneh bol relatívne dobre prilepený na podklad, keďže aj napriek zvýšenému lavínovému stupňu sme výraznú lavínovú aktivitu nijak zvlášť nepozorovali.  V strede týždňa sa vietor utíšil a začal k nám do hôr prúdiť teplý vzduch, ktorý spôsobil teplotnú inverziu. Doliny boli chladné s teplotami zrána blížiacim sa k -15°C. Vyššie a stredné polohy tak do 2200 m n. m. boli pravé naopak teplejšie. Na niektorých miestach dokonca nemrzlo ani v noci a teploty to boli skôr jarné ako januárové.

Zo začiatku malo oteplenie dobrý vplyv na stabilitu snehu. Snehová pokrývka sadla, stabilizovala sa a dobre zviazala s podkladom. Tomu zodpovedal aj stupeň lavínového nebezpečenstva , ktorý bol prevažne nízky, len v najvyšších polohách Tatier bol stupeň mierny. Neskôr už dlhšie trvajúce a výrazné oteplenie neurobilo dobrotu. Sneh postupne mäkol, kašovateľ a horné vrstvy začali byť premáčané. Dokonca pršalo až po najvyššie položené Tatranské chaty a ešte kúsok vyššie. Situácia skôr typická  pre Jar až začiatok leta. Hlavný lavínový problém sa postupne zmenil z vetrom previateho snehu na mokrý sneh. V nižších polohách sneh v noci ešte ako tak premrzol ale v stredných a vyšších polohách bol mokrý aj v noci.

No ale čo platilo v priebehu týždňa, cez víkend už nebude. Koniec týždňa sa nesie v miernom ochladení, ktoré na mnohých miestach vytvorilo kôru. Prechod studeného frontu prinesie naspať normálne januárové teploty. Ochladí sa a sneh nám stvrdne, skôrovatie a vytvorí sa ľadová škrupina. Skialpové a lyžiarske podmienky to určite nevylepší. Bez mačiek a čakana je lepšie ani paty z domu nevytrčiť. Veríme že kompletná lavínová výbava je už u vás samozrejmosť. Cez víkend bude treba ambície na strmé kuloáre odložiť na inokedy a dávať si pozor. Už aj smiešne pošmyknutie sa v zľadovatenom a mierne strmom teréne môže viesť ku tragédii. Opatrnosť a bezpečnosť bude tento víkend určite na mieste. Potešia sa určite horolezci, keďže na tvrdom podklade sa im bude dobre chodiť a o to lepšie liezť. Takže horám zdar.

Príjemný a bezpečný víkend na horách vám želá kolektív Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.    

Rozšírený kompresný test , šírenie napätia v snehu nepropaguje (7. 1. 2019)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *