Sneh, lavíny a podmienky na horách v druhom decembrovom týždni 2019

Ako sme si už určite všimli, nie je zima ako zima. Niektorá nás doslova prekvapí svojim skorým začiatkom, iná nastúpi „tak akurát“ a sú aj také zimy, ktoré začínajú poslabšie. Takáto je aj zima 2019/2020. V polovici decembra máme v Malej Fatre stále nesúvislú snehovú pokrývku, Veľkú Fatru a Nízke Tatry zachránilo včerajšie a dnešné sneženie, počas ktorého nasnežilo miestami až 25 cm nového snehu.

Prvá vlna slabšieho sneženia k nám prišla v noci z 9. na 10. decembra spolu so severozápadným prúdením, priniesla sneh aj do podhoria Tatier. Po ňom nasledovala tlakovou výšou ovplyvnená jasná, bezveterná a mrazivá streda. Ranná teplota dosahovala až -13°C v najvyšších polohách.Sneh doslova vŕzgal pod nohami celý deň. Nový sneh bol uložený na južné svahy, hlavne pod stenami, v žľaboch a depresiách. Maximá dosahoval vo Vysokých Tatrách kde sme sa mohli prepadnúť až po pás. Turistické chodníky boli približne od výšky 1 300 m n.m. pokryté snehom, na slnečných miestach vytopené, ráno a v tieni počas dňa zľadovatené. Pohyb mimo vydupaných chodníkov, či už v suti alebo nebodaj v kosodrevine bol a je naďalej komplikovaný. Štvrtok bol v znamení oblačného počasia, silného juhozápadného vetra, nízkej teploty a slabej viditeľnosti. Stenami sa sypali jemné prachové lavínky. Zaúradoval silný južný vietor. Ten previeval novo nasnežený sneh do severných svahov, na ktorých vytváral nebezpečné útvary v podobe vankúšov, dosiek a hrebeňových prevejov. Dnešné ráno prekvapilo hlavne v horách kde ešte túto sezónu nebolo bielo. Južné prúdenie oprelo svoje sily hlavne do južných častí Nízkych Tatier a Veľkej Fatry kde pribudlo miestami až 25 cm nového snehu a stále tam sneží. Cez víkend bude od severozápadu zasahovať naše územie brázda nízkeho tlaku vzduchu, očakávame oblačné počasie s slabším snežením. Juhozápadný vietor bude dosahovať na hrebeňoch hôr rýchlosť nad 20 m/s ktorý označujeme aj ako víchrica.

Teploty na Ľadovom plese 2063 m n.m.

Lavínové nebezpečenstvo bolo na začiatku týždňa vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier malé. Nebezpečenstvo predstavovali žľaby, svahy a depresie najmä SV, V, J JV expozícií kde bol nový naviaty sneh s výškou aj 60 cm. Postupne s vlnami sneženia sa dolná hranica presunula na 1600m vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, a pribudla Veľká Fatra kde oddnes vyhlasujeme tiež malé lavínové nebezpečenstvo.

Stupeň lavínového nebezpečenstva je informácia, ktorá a s predpoveďou počasia pomáha pri plánovaní túry v horách. Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavíny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *