Počasie, sneh a lavíny v dňoch 16 – 22.februára 2019

Víkend (16/17) a najbližšie dni boli na horách rozprávkové. Počasie bolo dokonalé – na oblohe ani mráčik, slabý vietor a pomerne teplo. Izoterma 0°C stúpala počas dňa až k najvyšším polohám Tatier (nad 2400 m). Snehová pokrývka sa vplyvom slnka, tepla a nočného zamŕzania stabilizovala, sneh firnovatel. Suchý sneh sa dal nájsť už len v najvyšších polohách Tatier, aj to len na tienistých severných svahoch. Lavínové nebezpečenstvo sa znížilo na MALÉ – 1.stupeň, ktoré sa na južných svahoch popoludní menilo na MIERNE, 2.stupeň. Prejavom toho bol výskyt menších lavín z mokrého snehu a na trávnatých svahoch Fatier aj výskyt kĺzavých (základových) lavín.

Prvá zmena počasia nastala v noci z 19/20. februára kedy sa mierne ochladilo, zamračilo sa a pripadlo pár cm nového snehu. Ďalšia, výraznejšia zmena nastala práve dnes ráno (22.2), kedy prešiel Slovenskom studený front od severu, priniesol sneženie (najmä v noci a ráno) a výrazne sa ochladilo, resp. sa ochladzuje. Teplota vzduchu na horách klesne do večera o cca 10°C. Sneženie spolu so silným vetrom prichádzalo od severu, preto na severe Tatier pripadlo aj najviac nového snehu: 10 – 20 cm. V ostatných pohoriach väčšinou 5 – 10 cm. Samotné množstvo snehu by nepredstavovalo podstatné zvýšenia lavínového nebezpečenstva, ale karty nám opäť zamiešal vietor. Ten fúkal veľmi silný, prevažne severný alebo severozápadný a množstvo nového snehu prefúkal na záveterné svahy, najmä J, JV a V expozícií. Tu sa vytvorili nestabilné snehové dosky a naviate vankúše previateho snehu, ktoré pri dodatočnom zaťažení predstavujú nebezpečenstvo uvoľnenia lavíny. Lavínové nebezpečenstvo preto v globále stúplo na MIERNE 2. stupeň, no je veľmi rozdielne aj v rámci jednej doliny. Vplyvom vetra sú mnohé hrebene a exponované /vypuklé formy terénu vydraté až na starý zmrznutý, miestami ľadový podklad.

Vývoj kĺzavých (základových) lavín v Stenách (Malá Fatra)
Celková výška snehu vo Vysokých Tatrách k 21.2.2019 (interpolácia SLP-HZS)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *