Temný začiatok, jasný koniec týždňa od 11.2. do 17.2. 2019.

Uplynulý týždeň začal temne, bolo chladno, hmla, veľmi silno fúkalo a snežilo. Na horách sa v podstate nedalo nič robiť. Teploty sa
v najvyšších polohách pohybovali hlboko pod -10°C, čo vidno aj na grafe nižšie (AMS Vyšné Žabie pleso, 2047 m n.m.).


Teplota vzduchu, AMS Vyšné Žabie pleso, 2047 m n.m.

Vietor dosahoval na hrebeňoch hôr rýchlosť až 35 m/s (126 km/h), bol to zväčša severák. Postupne sa aj rozsnežilo, na niektorých miestach napadlo do 25 cm. Najviac v Západných a Vysokých Tatrách. V dolinách a kotlinách oveľa menej. Keďže fúkal sever, veľa snehu bolo poprefukované na južné strany pohorí. Nový sneh je ale veľmi nerovnomerne rozmiestnený. V žľaboch a muldách je naduté veľa snehu a hrebene sú naopak vyfúkané do ľadového podkladu. Nový sneh napadol na veľmi tvrdý až ľadový podklad. Pri teplotách pod -10°C nemal veľmi šancu previazať sa so starým. Opäť nastala klasická lavínová situácia, sneženie na tvrdý podklad so silným vetrom, preto sa lavínové nebezpečenstvo postupne zvyšovalo z MALÉHO nebezpečenstva (1. stupeň) v nedeľu až na ZVÝŠENÉ (3. stupeň) od utorka. Objavili sa aj viaceré lavíny, samovoľné ale aj mechanicky uvoľnené. Vzhľadom na zlé počasie, našťastie bolo v horách iba málo ľudí, ktorých by lavíny mohli ohroziť.

Záber z AMS Ľadové pleso na Kresaný roh

Od štvrtka však nastala zmena a vietor sa postupne začal utišovať a objavilo sa už aj slnko. Postupne sa otepľuje. Oteplenie bude vrcholiť cez víkend z teploty budú dosahovať až +8°C. Na horách bude cez víkend jasno a teplo. V kotlinách a na podhorí môže byť zrána hmlisto alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Lavínové nebezpečenstvo ostáva zvýšené (3. stupeň), no snehová pokrývka sa bude postupne stabilizovať vplyvom striedania teplého počasia cez deň a chladnejšieho v noci. Objaviť sa môžu lavíny mokrého snehu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *