Slnko svieti, voda láka…

Mengusovská

Lukový kotol

Milan Grešo a jeho pohyb v teréne po vyhodnotení snehového profilu

CT

Radosť?

Fatranský hrebeň

Splazy a lavínky – AMS Vyšné žabie pleso

Koniec zimy v Snilovskom sedle?

Svetlo v Nevestinom závoji? Gratulujeme Moskit!

Dážď v Beliankach

Stará poľana v slnku!

Nástup sneženia – AMS Stará poľana

Javorný sneh

Splaz v Bystrej

Sneženie, počas ktorého napadlo vo VF 10 cm nového suchého! Koniarky

Važec horí!

AMS Choč poľana

Dráma z AMS Zamrznuté pleso

Dnes v MF

Slnko, teplo a voda. Teplo a slnko sa počas predošlého víkendu postaralo o samovoľné výpadky snehovej masy v podstate v každom pohorí, primárne sa však jednalo o J a JV a V orientácie Vysokých Tatier  a zčasti Veľkej Fatry, kde sa sneh dal do pohybu v lokalitách Farárovho rygla, tz. v lokalite Fatranskej Krížnej.

Vo Vysokých Tatrách tomu zodpovedal aj stupeň LN a jeho poobedná kvalifikácia, tz., stupeň č.3 z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Samovoľné výpadky z tepla vrcholili v pondelok 12.3.2018 kedy pozorovatelia hlásili výpadky v Medenej dolinke, vypadla Fľaška. V Malej studenej doline okrem Priečneho sedla vypadli všetky žľaby východných orientácii, detto vo VSD. Začiatok pracovného týždňa sa niesol v znamení dažďa, vysokých teplôt a otepelenia všeobecne. V noci sa teploty v stredných polohách pohybovali nad nulou, izoterma bola až vo výške okolo 2100 m.n.m.

Snehová pokývky bola v polohách do 1800 m.n.m. nasýtená vodou, premočená, lne počas noci sa stávala ako tak nosnou. Zaznamenali sme veľký úbytok snehu, mizol doslova pred očami, kopnelo všade o dušu spasenú. Tento dej, denné otepelnie a sublimácia snehu sa striedala s mirenou nočnou teplotou. Až počas utorka sa začalo prejavovať ochladzovanie aj na našich horách, teploty na Lomnickom štíte klesli pod -9°C, čo vzhľadom ku kvalite snehovej pokrývky znamenalo jej firnovatenie, tz., stabilizáciu. V noci zo stredy na piatok sme zaznamenali sneženie bez pôsobenia vetra a pani Kyzeková si mohla užiť čerstvých homogénnych potichu napadaných 5 cm na tvrdom podklade v Žiarskej doline.

Aj dnes, v piatok 16.3.2018 len pár dní pre Bokami 2018 sme začali v našich horách so snežením, už ráno o 8:00 hlásil lavínový špecialista MIlan Greššo prírastok nového senhu na Chopku (7 cm). V Jasnej a aj iných lokalitách zúril búrlivý vietor a v Jasnej zhodil pár smrekov pod hotelom SNP.

Prognóza na nasledujúci víkend hovorí o snežení, uvidíme ako to vypáli, očakávame však do 20 cm nového snehu najmä v NT a ZT. V sobotu 17.3. bude prúdiť od SV studený vzduch. Bude oblačno až zamračené, postupna na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Zrána teplo a v priebehu dňa sa bude oteplovať. Vo večerných hodinách sa bude od stredných polôh vietor zosilňovať. V nedeľu oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Chladno! V noci a dopoludnia búrlivý vietor a na horách až víchrica!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *