Počasie, sneh a lavíny, 13 – 19. januára 2017

V prvej polovici januára 2018 to so zimou vyzeralo už biedne, snehu bolo málo (hlavne v stredných a nižších polohách) a po predchádzajúcich otepleniach bol väčšinou tvrdý až zľadovatený. Našťastie sa karta otočila a počas uplynulého týždňa k nám opäť zavítala zima.
Ešte počas víkendu a pondelka 13 – 15.1 prevládalo pekné, slnečné počasie, pričom sa aj výrazne ochladilo. Teploty vzduchu sa na hrebeňoch pohybovali od -15 do -10°C. Lavínová situácia bola stabilná, prevládalo malé lavínové nebezpečenstvo – 1.stupeň.
Zmena nastala v pondelok večer, a najmä od utorka. Postupujúca tlaková níž priniesla zrážky spolu s vetrom. Od utorka každým dňom pribúdal nový sneh, najmä popoludní 16.januára a v noci z 18/19. januára. Najviac snehu za 3 dni pripadlo na západe a juhu vysokých hôr, najmä vo Veľkej Fatre a v Nízkych Tatrách, spolu 30 – 50 cm. Zaujímavosťou je veľký rozdiel v situácii vo Vysokých Tatrách. Kým v západnej časti (od Kriváňa až po Velickú dolinu) pripadlo 30 – 40 cm, na východe Tatier a v Beliankach pripadlo len do 10 cm.

Tak ako býva na Slovensku zvykom, sneženie takmer vždy sprevádzal silný vietor, striedavo južný/ juhozápadný so severozápadným až severným. Nový sneh bol teda previevaný na záveterné svahy, do žľabov a múld, kde vytvoril nestabilné snehové vankúše a doskovitý sneh náchylný k mechanickému uvoľneniu lavíny. Okrem toho sa piatok predpokladal aj výskyt spontánnych doskových lavín. Lavínové nebezpečenstvo sa od piatka zvýšilo na ZVÝŠENÉ = 3. stupeň vo všetkých pohoriach.
Na hrebeňoch a vetrom exponovaných miestach je nový sneh úplne odfúkaný, povrch tvorí starý, tvrdý až zľadovatený sneh.

Počasie na víkend:
Sobota: premenlivé oblačné počasie so snehovými prehánkami, lokálne môže byť aj zmenšená oblačnosť, vietor len mierny, vo vysokých polohách čerstvý do 10 m/s, teplota v 1500 m cca -8°C.
Nedeľa: zamračené, hmlisté počasie so snežením, vietor čerstvý do 10 m/s, popoludní sa zmení z južného na SZ až severný a zosilnie (10 – 20 m/s), teplota v 1500 m cca -7°C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *