Snehový základ 6.11. – 10.11.2017

Koniec októbra priniesol do hôr zrážky vo forme snehu na čo sme reagovali vydaním lavínových správ/buletínu a tým sme de facto 28.10. zahájili zimnú lavinársku sezónu 2017/2018. Dnes, 10.11.2017 môžeme konštatovať, že v polohách nad 1500 m n.m. tento sneh zotrváva a vďaka priaznivým podmienkam bude v týchto polohách tvoriť základovú vrstvu. Tento jav v posledných rokoch nie je bežný a tak dúfajme, že je predzvesťou poctivej zimy s dlhými neprerušenými periódami mrazov a zrážkovo bohatých dní.

Zore nad Havranom

Situácia po doznení sneženia (3.11.) sa stabilizovala, z hľadiska lavín čo malo samovoľne padnú padlo, stupeň lavínového nebezpečenstva sme znížili z mierneho nebezpečenstva na nebezpečenstvo malé a dňa 9.11. sme prerušili vydávanie lavínových správ/buletínu nakoľko situácia so snehom je stabilizovaná, všeobecne môžeme konštatovať, že na miestach kde sneh zotrvaváva je tento nosný aj okolo poludnia.

Prognóza na nadchádzajúci víkend ráta s prílivom studeného „škandinávskeho“ vzduchu zo SZ, čo bude v

Guess who?

podhorí znamenať zrážky vo forme dažďa alebo zmiešané so snehom, vo výškach od 1000 m n.m. snehové. V oblasti NT, ZT a VT to bude cez víkend znamenať úhrn cca 25 mm zrážok prevažne vo forme snehu. Z hľadiska trvácnosti snehovej pokrývky je to výborná správa a s novembrovým snehom privítame december.

Martin Trizna pri vynáške novej batérie na AMS Hrubá kopa. Vďaka Martin! SLP

Ďakujeme Palovi Gavlákovi za fotografie!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *