1.Májový týždeň na horách

Počasie

Tento týždeň v našich horách vládlo príjemne slnečné počasie bez výraznejších zmien. Jediný výkyv sme zaznamenali v stredu, kedy sa o slovo prihlásil studený front. Ten so sebou od severovýchodu priniesol mierne ochladenie a najmä zrážky vo forme dažďa od 1800 m n.m. sneženie. V najvyšších polohách pripadlo do 10 cm nového snehu, avšak ako rýchlo napadol tak rýchlo sa aj roztopil. Teplota sa celý týždeň pohybovala nad nulou.

Sneh

Ako to už v tomto ročnom období býva najväčší vplyv na vývoj a charakter snehovej pokrývky má teplota. Plusové teploty spojené s intenzívnym slnečným žiarením „dorazili“ aj posledné zvyšky snehu vo Fatrách, kde sa už súvislá snehová pokrývka nenachádza. Iná situácia vládne najmä vo Vysokých a Západných Tatrách kde je snehu na Máj nadpriemerne. Ten je ale vplyvom vysokých teplôt často krát premočení v celom profile a to hlavne na slnkom nesvietených svahoch. Celkovo sa súvislá snehová pokrývka nachádza od 1400 m n.m. v závislosti od orientácie.

Zábery z AMS Žobrák porovnanie zmeny výšky snehu za posledný týždeň.

Lavíny

V našich horách sme zaznamenali prevažne nespočetne veľa splazov, ale aj niekoľko základových lavín najmä na slnkom nesvietených svahoch v stredných polohách. Celkovo sa s klesajúcou snehovou pokrývkou a stabilným počasím ukľudnila aj lavínová aktivita. Stále však hrozia najmä na miestach s veľkou zbernou plochou samovoľné stredné a veľké lavíny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *