Počasie, sneh a lavíny (13.2 – 17.2.2023)

Počasie

Po veľmi chladnom minulom týždni prišlo oteplenie. V pondelok 13.2. síce ešte v noci klesali teploty ku -10°C, no postupne sa teploty v priebehu týždňa zvyšovali. V noci väčšinou mrzlo, no cez deň už boli kladné teploty aj vo výške 1500 m n. m. V stredu a štvrtok už boli kladné teploty aj vo výške nad 2000 m n. m. Na horách bolo prevažne jasné počasie so slabým vetrom. V piatok 17.2. prišla výrazná zmena v počasí. Za studeným frontom postúpila do strednej Európy od severozápadu frontálna vlna. Bolo oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď, prehánky. Od cca 1300, popoludní od 1700 m sneženie.

Teplota vzduchu na Žiarskej chate v Západných Tatrách 1285 m n. m.

Sneh

Charakter snehu, počas celého týždňa ovplyvňovalo hlavne slnečné žiarenie a teplota vzduchu. S oteplením a jasným počasím sa južné svahy hlavne v poobedných hodinách premočili a zmäkli, dokonca aj vo výškach nad 2000 m n. m. Naopak na severných a tienistých svahoch bol sneh stále suchý a tvrdý. Miestami, hlavne v pásme lesa si dokonca udržal aj prachový charakter. Celkovo je snehu v našich horách zatiaľ dostatok, niekde aj nadpriemerne. Snehová pokrývka sa stále udržala ešte aj na podhorí a v kotlinách nad cca 500 m n. m. Výška snehu mierne klesala počas celého týždňa a ubudlo v priemere 20 cm hlavne nízkych a stredných polohách.

Výška snehu na Žiarskej chate v Západných Tatrách 1285 m n. m.

Lavíny

Po veľkej lavínovej aktivite v minulých týždňoch sa sneh výrazne stabilizoval, keďže sa nevyskytovali žiadne zrážky. Hlboko v snehovej pokrývke sa ale stále nachádza hranatozrnný sneh, ktorý vznikol už dávenejšie a môže fungovať ako slabá vrstva. Keďže sa ale nachádza zväčša hlbšie ako 1 m, nepredstavuje pre nás veľké riziko, keďže svojou hmotnosťou sneh nevieme zaťažiť tak hlboko. V tomto týždni sa neobjavila žiadna lavínová nehoda a takmer žiadne samovoľné lavíny. Lavínové nebezpečenstvo bolo zväčša mierne (2. stupeň) alebo malé (1.stupeň).

Predpoveď na víkend

Charakter počasia sa bude výrazne meniť a čaká nás búrlivý víkend nevhodný na pohyb v horách. Dostane sa ku nám frontálny systém od západu, ktorý prinesie ďalšie výrazné oteplenie spojené so zrážkami a silným vetrom. V sobotu bude najprv pršať, takmer vo všetkých polohách a potom sa ochladí a zrážky sa zmenia na snehové. Vplyvom dažďa sa môžu objaviť samovoľné mokré lavíny a následne povrch snehu zamrzne a môže byť veľmi tvrdo až ľadovo a teda aj veľmi šmykľavo. Celkovo nebude priaznivé počasie na dlhé túry. Celkovo neodporúčame pohyb vo vysokohorskom prostredí vzhľadom na dážď, zlú viditeľnosť, silnú až mohutnú víchricu a sneženie. Odporúčame prispôsobiť svoj pohyb počasiu a počkať na priaznivejšie podmienky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *