Víchrica, Intenzívne zrážky a silné sneženie na horách

Počasie na horách je už od stredy pod vplyvom výraznej tlakovej níže, momentálne so stredom nad východným Maďarskom. Tento výrazný tlakový gradient sa na Slovensku prejavil veľmi silným vetrom takmer na celom území Slovenska. Na horách a podhorí sa však tento vietor prejavuje najintenzívnejšie. Silný vietor až víchrica boli sprevádzané zrážkami s vysokou intenzitou, ktoré sa od nadmorskej výšky približne 1800 m n. m. menili na intenzívne sneženie. V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier sme zaznamenali miestami takmer 40 cm nového, prevažne vlhkého snehu. Spolu so včerajším snežením tak napadlo miestami až 100 cm nového snehu. Silný vietor v kombinácii s veľkým množstvom nového vlhkého snehu spôsobili zvýšenie lavínového nebezpečenstva. Nový sneh je vo vyšších nadmorských výškach vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozmiestený. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť stredne veľké spontánne lavíny. Zvlášť nebezpečné môžu byť lavíny vo vyšších nadmorských výškach, ktoré môžu zasiahnuť aj nižšie položené údolné cesty a chodníky. Tendencia lavínové nebezpečenstva je zotrvala a zvýšené lavínové nebezpečenstvo bude pretrvávať až do nasledujúceho dňa.

Očakávané spontánne lavíny sa objavili hneď v piatok ráno v jednej z našich najlavinóznejších oblastí – v Žiarskej doline. Najväčšia z nich sa uvoľnila zo svahov Príslopu a zasiahla až údolnú prístupovú cestu na Žiarsku chatu. Čelo nánosu zahradilo už aj tak výdatný tok Smrečianky, čím sa vytvorila pomerne veľká záplavová plocha. Po pretrhnutí hrádze došlo k strhnutiu mosta pod Žiarskou chatou. Celá cesta je navyše zatarasená popadnutými stromami,prechod dolinou v súčastnosti nie je možný!
Popadané stromy komplikujú a znemožňujú prechod aj v iných dolinách a na podhorí Vysokých a Západných Tatier.

Podobné spontánne lavíny sa môžu vyskytovať počas celého dňa. Ohrozené sú najmä doliny vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách.
Vyzývame na výrazné obmedzenie pohybu a pobytu v horskom teréne, stále hrozí nebezpečenstvo padania stromov a lavín.
Aktuálne informácie o vývoji počasia a lavínovej situácie môžete sledovať na stránkach www.hzs.sk a www.laviny.sk