Počasie, sneh a lavíny v 1. januárovom týždni.

POČASIE

Rok 2023 sa začal mimoriadne teplým počasím na horách. Na viacerých staniciach bol najteplejším dňom práve 1. január. Rekordne teplé boli stredné polohy okolo 1500 m n. m. Na grafe nižšie môžete vidieť vývoj teploty vzduchu na stanici pod Klinom v Západných Tatrách, ktorá má nadmorskú výšku 1555 m n. m.

Ešte výraznejšie sa oteplenie prejavilo na severných stranách pohorí, hlavne Nízkych, Západných a Vysokých Tatier. Rekordérom bola stanica na Zverovke vo výške 1040 m n. m., ktorá mala 1.1.2023 o 11:30 až + 16,2 °C. V ďalších dňoch síce prišlo mierne ochladenie, no stále prevládali kladné teploty. Výraznejšie pod nulu sa teploty dostali 4.1.2023, no netrvalo to dlho. Mohli sme mať pocit, že na hory prišla jar, pretože bolo slnečno a jasno, hlavne v prvej polovici týždňa. Ráz počasia sa výrazne zmenil vo štvrtok, keď sa objavil mimoriadne silný vietor, o sile mohutnej víchrice. S touto zmenou prišli aj zrážky, no najprv hlavne podobe dažďa v polohách do 1800 m n. m. Postupne hranica sneženia klesala na zhruba 1000 m . n. m.

SNEH

V prvej polovici týždňa sneh hlavne ubúdal, vplyvom oteplenia, ktoré sme už spomínali. Na niektorých staniciach ubudlo do 20 cm snehu. Na viacerých sa úplne roztopil. V polohách pod 1300 m n. m. sa už sneh takmer vôbec nenachádza. Zjavné to je aj na nasledujúcich fotkách z Nízkych Tatier:

Vo Fatrách je situácia ešte horšia, tam už súvislá snehová pokrývka takmer zmizla:

V druhej polovici týždňa, hlavne vo štvrtok sa situácia začala meniť a prišlo aj sneženie hlavne polohách nad 1500 m n. m. Miestami tu napadlo do 20 cm nového snehu. Sneženie bolo ale psojené so silným vetrom, preto je nový sneh iba na záveterných južnbých a juhovýchodných svahoch, inde je povrch vyfúkaný na starý tvrdý sneh alebo na trávu a skaly. Na obrázkoch nižšie je záber zo stanice na Príslope v Západných Tatrách s výhľadom na Žiarsku dolinu, kde pekne vidieť rozdiel medzi prvou polovicou týždňa keď vrcholilo oteplenie (4.1.2023 – obrázok vľavo) a piatkom (6.1.2023 – vpravo) po snežení.

LAVÍNY

Lavínovú činnosť ovplyvňovalo hlavne spomínané oteplenie, v nedeľu 1.1., zaznamenali sme viacero samovoľných, mokrých lavín v Žiarskej doline:

Po ochladení sa lavínová situácia stabilizovala. Bol väčšinou vyhlásený iba prvý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Po štvrtkovom snežení však nebezpečenstvo vzrástlo na mierne – 2. stupeň, no iba v polohách nad 1500 m n. m.. Sneženie bolo sprevádzané severozápadným až západným vetrom, ktorý tvoril snehové dosky a vankúše na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Dosky a vankúše majú hrúbku do 30 cm. Miestami sú so starým, tvrdým snehom zle previazané.

PREDPOVEĎ NA VÍKEND

V sobotu bude slnečno a bude sa postupne otepľovať. V nedeľu by mala byť hranica 0°C až vo výške 2000 m. Hlavne na južných, slnečných svahoch teda môžu hroziť aj menšie samovoľné lavíny na veľmi strmých svahoch z nového snehu. Nového snehu však nie je veľa, preto to môžu byť skôr malé lavíny alebo splazy. V nedeľu popoludní sa rozfúka silný južný vietor.

Stále platí že, povrch starého snehu je miestami tvrdý až ľadový, hrozí riziko pošmyknutia. Pohyb v horách, preto bez zimnej výstroje (mačky, paličky, prípadne cepín) NEODPORÚČAME.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *