Začiatok astronomickej zimy

Zimný slnovrat. Najkratší deň a najdlhšia noc na severnej pologuli. Aj tak sa dá definovať astronomický termín pre okamih, kedy sa Slnko nachádza nad obratníkom Kozorožca a symbolicky sa začína vracať späť k obratníku Raka. Presne 21.12.2022 o 21:48 (UTC) sa na Slovensku začala astronomická zima. Posvätný dátum pre staré Slovanské kmene a taktiež pre Stredisko lavínovej prevencie.

Zimnému slnovratu v pohoriach Slovenska predchádzalo výrazné inverzné počasie. Po mrznúcom daždi z konca minulého týždňa sa na väčšine horského územia snehová pokrývka premočila. S týmto oteplením sme na viacerých svahoch, prevažne severných orientácií, zaznamenali niekoľko stredne veľkých lavín. Charakteristický bol ich čiarový odtrh v najstrmšej časti žľabov alebo v strmých skalných stenách.

Hneď v úvode týždňa prišlo výraznejšie ochladenie s pekným slnečným počasím. To na povrchu už mokrého snehu vytvorilo silnú ľadovú kôru. Pohyb na lyžiach začínal byť nosný, miestami takmer na mačky. No pri pešom výstupe sa kôra lámala a prebárala až do spodných vrstiev snehového profilu alebo na zem. Lavínovú situáciu to výrazne stabilizovalo, aj keď sa miestami v profile nachádzala nebezpečná, dlhotrvajúca kritická vrstva mäkkého hranatozrnného snehu. Opäť hlavne na svahoch severných orientácií, kde sa sneh výrazne ťažšie pretvára na stabilnejší, okrúhlozrnný. Stabilizácii tejto mäkkej vrstvy v pokrývke pomáha slnečné žiarenie alebo oteplenie. To na naše horské územie prišlo presne o polnoci z nedele na pondelok.

Priebeh teploty vzduchu za uplynulý týždeň. AMS Zbojnícka chata (VT) vs. AMS Krížna (VF)

Oteplenie bolo charakteristické výrazným inverzným rozdielom teplôt. V strede týždňa teplota vo Vysokých Tatrách v nadmorskej výške 2000 m n.m. dosahovala o 14°C viac, ako vo Veľkej Fatre vo výške 1500 m n.m. Teplý vzduch, ktorý je ľahší a má menšiu hustotu ako studený, sa vo veľkej výške postupne nasúval nad naše územie. Keďže postupoval od severozápadu, výrazne sa prejavil vo Vysokých Tatrách. Na snehovú pokrývku to malo značný vplyv. Hlavne v Tatrách sneh opäť zmokol a stala sa z neho kaša. Pre tieto dni bol vydaný 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Paradoxne, nebezpečnejšia lavínová situácia bola vo vysokých polohách Tatier, ako vo Veľkej a Malej Fatre. V Žiarskej doline sa na strmých trávnatých svahoch objavili aj malé mokré základové lavíny a nátrže. Podobné očakávanie sme mali aj vo Veľkej Fatre, kde na východných svahoch je naviate väčšie množstvo snehu a základové lavíny sa tu pri výraznom oteplení objavujú pravidelne.

Mrznúci dážď a ochladenie nenarobil paseku iba na snehovej pokrývke. Ťažký týždeň si zažili aj meteorologické stanice. Námraza na senzoroch a solárnych paneloch spolu s malým slnečným svitom a slnkom prechádzajúcim najnižšie nad horizontom za celý rok spôsobili, že niektorým staniciam došiel dych. Presnejšie povedané, elektrický odber bol vyšší ako slnečný príkon. Ochrana baterky pred jej poškodením odpojí všetky zariadenia do chvíle, kým napätie nie je dostatočné na jej opätovné zapnutie. A tak oteplenie padlo vhod aspoň meteorologickým dátam.

Ako býva posledné roky zvykom. Katarína na ľade a Vianoce na blate. Tento rok nebude výnimkou. Na Štedrý deň bude od západu naďalej postupovať našim územím frontálny systém s rozsiahlou tlakovou nížou. Na mnohých miestach sa očakávajú prehánky alebo dážď. Sneženie od výšky 1500 m n.m. Na horách sa očakáva silný vietor, ktorý v nárazoch môže dosiahnuť viac ako 25 m/s. Pohyb vo vysokohorskom teréne bude značne kondične a orientačne náročný. Dobre si preto zvážte predvianočný výlet, aby ste k štedrovečernému stolu zasadli včas, v pohode a hlavne zdravý a usmiaty s krásnymi zážitkami z uplynulého roku.

Šťastné, veselé a pokojné Vianoce Vám želá Horská záchranná služba a Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *