Druhý decembrový týždeň – počasie, sneh a lavíny.

Počasie

Uplynulý týždeň začal klasickým zimným počasím, boli záporné teploty, fučalo a pribúdal sneh. Teplota klesala a najnižšie teploty sme zaznamenali v utorok a stredu, keď na horách ale aj na podhorí klesali pod -10°C. Od stredy poobedia začali teploty opäť stúpať a v piatok už dosiahli aj kladné hodnoty aj v stredných polohách. Čo sa týka oblačnosti, jediným slnečným dňom bol utorok. Zrážky pribúdali v pondelok, hlavne na severnej strane Tatier. Potom sa prúdenie zmenilo na južné. V piatok bolo naše územie pod vplyvom teplého frontu. Najprv snežilo, no potom sa sneženie zmenilo na mrznúci dážď. Najväčšie zrážky boli v Nízkych Tatrách, bohužiaľ väčšinou dažďové.

Vývoj teploty a vlhkosti vzduchu na meteostanici v Derešskom kotli, v Nizkych Tatrách (1625 mn.m.).

Vývoj výšky snehu na meteostanici v Salatínskej doline, v Západných Tatrách (1625 mn.m.).

Sneh

Výška snehu v prvej polovici týždňa rástla, no vo štvrtok a piatok s oteplením začala klesať hlavne v stredných a nízkych polohách. Keďže je stále začiatok zimnej sezóny sneh nebol ešte „sadnutý“ – nebol ešte dobre previazaný s povrchom. Pri pohybe na pešo sa človek zabáral až na podklad skál, čučoredia alebo trávy. S oteplením začal sadať a zvyšovala sa jeho hustota. Zaujímavé je, že na spodku snehovej pokrývky sa vytvoril mäkký hranatozrnný sneh a dutinová inoväť. Naopak povrch snehu sa výrazne zmenil v piatok, keď padal mrznúci dážď, ktorý vytvoril tvrdú, ľadovú kôru o hrúbke cca 1 cm. Celkovo je snehu na horách ešte málo a skialpinistické túry sú väčšinou obmedzené na zasnežené cesty ku chatám.

Lavíny

Lavínové nebezpečenstvo bolo počas celého týždňa mierne v polohách nad 1500 mn.m. V teréne sa nachádzali menšie snehové dosky. V sobotu 10.12. sa bohužiaľ udiala druhá smrteľná lavínová nehoda tejto sezóny, ktorej sa venujeme v samostatnom článku (link). Okrem toho sa podarilo menšiu lavínu spustiť aj v Západných Tatrách pri osádzaní O´bell X – stacionárneho systému na odstrel lavín v Spálenom žľabe.

Predpoveď na víkend

Počasie sa bude postupne zlepšovať. Hlavne v nedeľu očakávame slnečné počasie. Odporúčame ale opatrnosť. Lavínové nebezpečenstvo je síce MIERNE (2.stupeň), no aj pri ňom sa môžu stávať lavínové nehody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *