Požiar na hrebeni Malej Fatry

V podvečerných hodinách dňa 12.11.2022 bola Horská záchranná služba požiadaná v rámci Integrovaného záchranného systému o súčinnosť pri lokalizácii požiaru na hrebeni Malej Fatry. Požiar vypukol v lokalite južného vrcholu Steny a kvôli severozápadnému vetru sa pomerne rýchlo šíril na južnú stranu hrebeňa smerom do Šútovskej doliny. Na miesto boli okamžite vyslané jednotky HaZZ a DHZ z okolitých obcí. Hasičov na miesto požiaru sprevádzali príslušníci HZS z oblastného strediska Malá Fatra. Súčasne na miesto boli vyslaný aj členovia Strediska lavínovej prevencie, ktorí sa pomocou dronu s termovíziou snažili lokalizovať skryté ohniská požiaru.

Vďaka rýchlemu nasadeniu profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorých sa na zásahu zúčastnilo viac než 50, sa požiar podarilo v krátkej dobe dostať pod kontrolu a následne aj uhasiť. Je veľké šťastie, že sa nerozšíril na blízke porasty kosodreviny, ktoré by sa ručne v nočných hodinách hasili len veľmi ťažko.

Následne po požiari členovia Strediska lavínovej prevencie spoločne so Štátnou ochranou prírody, vyšetrovateľom environmentálnej kriminality Policajného zboru a členov Hasičského a záchranného zboru zmapovali rozsah a možné príčiny vzniku požiaru, ktoré sú ďalej predmetov vyšetrovania. Z analýz a mapových podkladov bol následne vyčíslený rozsah škôd.

  • 19 565 m2 – zhorená plocha (1,95 ha)
  • 132 m – šírka požiaru
  • 198 m – dĺžka požiaru
  • 95 m – zasiahnutý turistický chodník (červená značka)
  • 1232 m – vzdialenosť od Chaty pod Chlebom k požiaru
  • 1530 m – vzdialenosť zo Snilovského sedla k požiaru
  • 2 m – vzdialenosť od porastu kosodreviny
  • 37° – priemerný sklon svahu zhoreniska
  • 46° – maximálny sklon svahu zhoreniska
Sila a nárazy vetra na AMS Snilovské sedlo
Smer vetra na AMS Snilovské sedlo

V noci z 12.11. na 13.11. na územie Slovenska prúdil suchý a relatívne teplý vzduch, ktorý postupoval od juhu. Z grafov sily, nárazov a prevládajúceho smeru vetra je vidieť, ako sa na prelome daných dní zmenil vietor zo severnej na južnú orientáciu. Keďže požiar horel na hranici hrebeňa, a to v dĺžke až 95m, zmena vetra by pravdepodobne znamenala aj zmenu šírenia požiaru. Na leteckých záberoch je vidieť, ako najbližší porast kosodreviny je od turistického chodníka, a hranice požiaru, vzdialený len necelé 2m. V prípade, že by požiar preskočil na opačnú stranu hrebeňa, ohrozená by nebola len stanica lanovky v Snilovskom sedle, ale aj celá Vrátna dolina.

One thought on “Požiar na hrebeni Malej Fatry

  1. Pingback: Analýza požiaru v Malej Fatre – Horská záchranná služba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *