Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 22. do 28. marca 2014

Začiatkom týždňa doznieval prechod studeného frontu, s ktorým boli spojené intenzívne zrážky, najmä v Nízkych Tatrách. V Jasnej sme 24. marca ráno zaznamenali 46 mm, na Chopku 32 mm zrážok. Tieto zrážky však mali charakter sneženia až od nadmorskej výšky približne 1600 m n. m. V nižších polohách a na podhorí to bol iba dážď, prípadne dážď so snehom. V najvyšších polohách pripadlo do 15 cm nového, prevažne vlhkého snehu. Snehová pokrývka je však na túto dobu značne podpriemerná. Ako príklad nám môže poslúžiť 5-ročné výročie od pádu jednej z najväčších lavín v celých Karpatoch, ktorá sa uvoľnila zo svahov Príslopu, Jalovskej kopy a Ráztoky do Žiarskej doliny. Výška snehu pri Žiarskej chate dosahovala v tomto čase (25. marec 2009) až 230 cm! 25. marca 2014 sme na tom istom pozorovacom mieste zaznamenali nesúvislú snehovú pokrývku, s výškou do 5 cm.

Od stredy (26. marec) sa počasie začalo zlepšovať, na horách bolo prevažne jasno, až polojasno, iba zrána na podhorí miestami hmlisto a malá oblačnosť. V najvyšších polohách Tatier pribudlo do 5 cm nového snehu. Snehová pokrývka je zrána ešte zmrznutá a nosná, v priebehu dňa však rýchlo vlhne až kašovatie a stráca nosnosť, najmä na južných, oslnených svahoch. V týchto lokalitách sa tak tvoria samovoľné splazy a malé lavíny z vlhkého, ťažkého snehu. Najväčšiu intenzitu takýchto lavín sme zaznamenali v Žiarskej doline na poludnie (od 10:00 do 12:30) vo štvrtok (27. marec), viac info o lavínovej aktivite nájdete tu.

Kým na južných svahoch hrozia splazy a malé lavíny z mokrého snehu, na severne, severovýchodne a severozápadne orientovaných svahoch je sneh stále neprerobený a v snehovej pokrývke sa tak nachádzajú nebezpečné vrstvy pohyblivého snehu. V miestach, kde sa sformovali snehové vankúše a dosky, sa tak už pri menšom dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť lavíny. Vo štvrtok v dopoludňajších hodinách sa práve v takomto severnom sektore, pri lezení Poľskej cesty na Rysy z Ťažkej doliny, uvoľnila lavína, ktorá strhla a zranila dvoch horolezcov. Viac info o lavínovej nehode nájdete tu.

Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda veľmi lokálny a variabilný charakter. Vo všeobecnosti je však snehová pokrývka dobre spevnená.

Predpoveď počasia na víkend:
Celá tatranská oblasť sa cez víkend bude nachádzať v rozsiahlej oblasti vyššieho tlaku, čiže očakávame pekné, slnečné a jasné počasie. Iba zrána na podhorí miestami hmlisto, prípadne nízka oblačnosť. Fúkať bude iba slabý až mierny vietor severozápadných smerov. Naďalej bude pomerne teplo, dokonca aj teplota vo výškach okolo 2000 m n. m. bude pomerne vysoká, maximálna teplota by v týchto lokalitách mohla vystúpiť až na +8°C. V najvyšších polohách Vysokých Tatier sa bude teplota pohybovať okolo 0°C.