Lavínová nehoda v severovýchodnej stene Rysov vo Vysokých Tatrách

Vo štvrtok 27. marca 2014 v dopoludňajších hodinách v dopoludňajších hodinách bola Horská záchranná služba vo Vysokých Tatrách požiadaná o pomoc. Skupinu piatich českých horolezcov vystupujúcich  severovýchodnou stenou na Rysy,  tzv. Poľskou cestou,  strhla lavína do Ťažkej doliny. Pravdepodobne samovoľne odtrhnutá lavína dosahujúca približnú dĺžku 200 metrov zranila dvoch členov zo skupiny, ostatným sa nič vážnejšie nestalo. O spoluprácu bola požiadaná VZZS z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu vrtuľníka záchranára HZS. Po prílete na miesto nehody bol na lavíništi vysadený záchranár HZS, ktorý začal s ošetrovaním  49 – ročného muža, ktorý utrpel poranenie sánky, hornej končatiny a odreniny tváre. Po spustení lekára VZZS bol zranený muž nabalený do vákuového matraca a spoločne s lekárom bol transportovaný do popradskej nemocnice. Záchranár HZS následne ošetril druhého 36 – ročného muža s podozrením na poranenie krčnej chrbtice a vykĺbeného ramena a pripravil ho na transport vrtuľníkom. Po odovzdaní prvého zraneného sa posádka VZZS vrátila po druhého horolezca, ktorého spoločne so záchranárom po medzipristátí v doline transportovala taktiež do popradskej nemocnice. Zvyšná trojica horolezcov pokračovala samostatne cez Sedlo Váha na Chatu pod Rysmi, kde boli ubytovaní.

Vo Vysokých Tatrách niekoľko dní už trvalo mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Teplotný priebeh posledných dní (striedanie nočných záporných a denných kladných teplôt vzduchu) spôsobil stabilizáciu snehovej pokrývky. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, ale v lavínovej informácii tiež upozornilo na rozdielnu situáciu na svahoch so severnou, severozápadnou a severovýchodnou orientáciou. Na týchto lokalitách SLP predpokladalo v snehovej pokrývke výskyt nebezpečných snehových dosiek a vankúšov z previateho, nesadnutého – nestabilného snehu. SLP ďalej upozorňovalo na to, že lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Pri oteplení v priebehu dňa sa uvoľňovali spontánne splazy a malé lavíny z ťažkého, vlhkého snehu. Bez dodatočného zaťaženia sa väčšie lavíny ale nepredpokladali. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžadoval znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva

Schematický náčrt lavínovej dráhy a polohy strhnutých horolezcov v SV stene RysovČeských horolezcov pri výstupe žľabom strhla lavína.Nános sa pod úpätím žľabu rozplynul, preto sa všetci strhnutí nachádzali na povrchu lavíny. Horolezci mali šťastie, že ostali všetci na povrchu lavíny, lebo v celej skupine nemali ani jednu lavínovú sondu a ani lopatu. Len dvaja mali lavínové vyhľadávacie prístroje. Okrem týchto dvoch mal prístroj ešte jeden horolezec, ale ten si ho zabudol na chate.

Podľa výpovedí horolezcov lavína bola spontánna – uvoľnená samovoľne. Príčinou samovoľnej lavíny je zníženie pevnosti snehovej pokrývky. V tomto prípade k zníženiu pevnosti došlo pravdepodobne premenou snehových zŕn pri oteplení v priebehu dňa.

Príčinou však mohlo byť aj zvýšenie napätia v snehovej pokrývke spôsobené jej veľkým dodatočným zaťažením v žľabe oboma horolezeckými družstvami a následné diaľkové uvoľnenie lavíny z naviateho snehu nad horolezcami.

Milan Lizuch
Foto: Archív SLP