Májová lavínová nehoda na Baraních rohoch

10.05.2022 vládlo vo Vysokých Tatrách typické slnečné jarné májové počasie. Teplota v poludňajších hodinách vo výške 2000 mn.m. vystúpila na 5°C. Fúkal len veľmi slabý premenlivý vietor. Od 02.05.2022 Stredisko lavínovej prevencie prestalo vydávať pravidelnú dennú informáciu o lavínovej situácii. V Malej a Veľkej Fatre je snehová pokrývka natoľko nesúvislá, že lavínové nebezpečenstvo nepredstavuje vážnu hrozbu. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách je snehu ešte pomerne dosť a do výraznejšej zmeny tejto situácie je vydaný 1. lavínový stupeň, teda MALÉ nebezpečenstvo. Vo všetkých pohoriach Slovenska platí sezónna uzávera a to od 15.04.2022 do 16.06.2022 s malými výnimkami.

MALÉ lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň – definícia

  • snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná
  • Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín.
  • všeobecne bezpečné podmienky na lyžovanie
  • ohrozenie údolných objektov – žiadne
  • bez obmedzení

Pri 1. lavínovom stupni vzniknutá malá lavína alebo splaz väčšinou nespôsobí vážne kritické zasypanie. Môže ale strhnúť osobu, ktorej zväčša hrozí pád cez skalné prahy alebo skaly.

V tento deň sa dvaja skialpinisti, otec s 10 ročným synom, vybrali na lyžiarsku túru na Baranie rohy. Nemali žiadnu lavínovú výbavu, keďže predpokladali, že snehové podmienky sú stabilné. Vplyvom slnečného žiarenia a vysokej teploty vzduchu boli z väčšiny strmých svahov a žľabov vypadnuté staršie aj novšie malé lavíny a splazy. Túru viedli klasickou výstupovou trasou cez Baranie sedlo. Pod sedlom si dali lyže na batoh a zvyšok trasy postupovali na mačkách. Sneh bol mäkký, prehnitý, pešia stopa bola miestami hlboká vyše kolien. Na vrchole Baraních rohov sa prezuli do lyží a pripravili sa na zjazd. Po niekoľkých oblúkoch sa jednému z nich, pravdepodobne otcovi, z pod lyží vytvoril malý snehový splaz, ktorý sa zosunul dolu zalomeným žľabom a nános skončil pod stenou Baraních rohov. Tomuto incidentu nevenovali pozornosť a pokračovali v lyžovaním ďalej. Keďže zjazd na lyžiach do sedla nebol možný kvôli prechodu pár skalných vežičiek, pokračovali do žľabu, ktorý je najbližšie k sedlu. Prvý do žľabu nalyžoval chlapec. Jeho otec pár metrov nad ním uvoľnil ďalší malý splaz, ktorý sa postupne zosúval dolu do žľabu v ktorom stál chlapec. Tu ho mokrá masa snehu strhla so sebou. Otec so synom sa tak ocitli v malej mokrej lavíne alebo skôr splaze, ktorý v strmom úseku nabral na rýchlosti. Prepadli cez niekoľko metrov vysoký ľadový prah a skončili medzi staršími nánosmi pod juhovýchodnou stenou Baraních rohov.

Zelenou je vyznačená približná výstupová trasa skialpinistov. Červenou je približná trasa zjazdu a miesto strhnutia otca. Žltou farbou je vyznačená približná trasa zjazdu a miesto strhnutia chlapca.

Ani jeden z dvojice nebol kriticky zasypaný. Nános po zastavení dosahoval výšku len niekoľko desiatok centimetrov. Chlapec bol zasypaný približne do pol pása a mal problém vytiahnuť lyže z pod nánosu snehu, ktoré mal stále obuté na nohách. Zranený otec sedel na nánose. Mal poranenú nohu, chrbticu a bol otrasený. Tento incident zaznamenali aj pracovníci Téryho chaty. Ďalekohľadom spozorovali, že obaja skialpinisti sú na povrchu a jeden z nich pobehuje po nánose. Predpokladali, že sú v poriadku a len zbierajú postrácané veci. Keďže ani približne po 2 hodinách jeden z dvojice nevstával, rozhodli sa kontaktovať Horskú záchrannú službu. Tá vyslala zraneným na pomoc Vrtuľníkovú zdravotnú záchrannú službu. Na heliporte v Starom Smokovci pristúpil na palubu jeden horský záchranár a spoločne leteli na miesto udalosti. Medzi tým sa chlapcovi podarilo si z pod snehu vyzuť obuté lyžiarky a bosý si vyhrabal lyže z nánosu. Boli plné snehu, ale aj tak si ich opäť obul a sám zlyžoval na Téryho chatu privolať pomoc. Záchranári najskôr odviezli z miesta nehody zraneného a silne podchladeného otca. Následne sa vrátili na chatu aj po premrznutého chlapca, ktorému zatiaľ pracovníci chaty poskytli suché oblečenie a prezutie. Chlapec bol našťastie bez zranení a záchranná akcia následne ukončená.

Test stability snehovej pokrývky z miesta nehody poukázal na mäkkú premočenú vrstvu firnu, ktorá leží na tvrdšej ľadovej, taktiež firnovej vrstve. Jej výška dosahuje ledva 10cm a tak sa nedá veľmi hovoriť o mieste odtrhu a lavíne. Jedná sa skôr o snehový splaz, ktorý vznikol následkom nahromadenia väčšieho množstva snehu pod lyžami a jeho rozbehnutí sa v strmom teréne. Sklon svahu tesne pod miestom vzniku dosahoval 40°. To stačilo na to, aby lyžiarovi podrazil nohy a strhol ho so sebou dolu žľabom.

Parametre snehového splazu:

  • bez výrazného odtrhu, vrchných 10cm výrazne mäkká vrstva na tvrdom podklade
  • šírka “odtrhu“: 2m
  • dĺžka splazu: 250m
  • šírka nánosu: 30m
  • dĺžka nánosu: 15m
  • výška nánosu: max 80cm
  • nadmorská výška “odtrhu“: 2440mn.m.
  • nadmorská výška nánosu: 2280mn.m.
  • výškový rozdiel: 160m

Napriek tomu, že skialpinisti porušili zákaz pohybu počas sezónnej uzávery, chceli by sme vyzdvihnúť odhodlanie, silu a duchaprítomnosť len 10 ročného chlapca, ktorý dokázal aj napriek traumatickému zážitku sám, mokrý a premrznutý zlyžovať na chatu a privolať pomoc. Klobúk dolu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *