Aká bola zimná sezóna 2021/2022 ?

  • Neskorší začiatok zimy
  • 2 obete hneď v prvej polovici decembra
  • Mimoriadna snehová nádielka a veľké lavínové nebezpečenstvo vo februári
  • Úspešné odstrely lavín
  • 3 obete a 7 zranených v lavínach
  • Nový meteoportál, novinky vo vydávaní lavínových správ

VÝVOJ POČASIA A LAVÍNOVÉHO NEBEZPEČENSTVA

1. decembra 2021 začalo Stredisko lavínovej prevencie vydávať pravidelné informácie o lavínovej situácii. Takmer presne v tento deň prišlo do našich hôr aj prvé výrazné sneženie. Celkovo bola začiatkom decembra, výška snehu v našich horách podpriemerná. Tam, kde sneh napadol na trávnatý povrch (Veľká, Malá Fatra a Nízke Tatry) bolo možnésa dokonca s obmedzeniami polyžovať. Naopak v Západných a Vysokých Tatrách bolo 40 cm snehu takmer neviditeľných, keďže sneh napadol pomedzi kamene.

Keďže podmienky na skialp boli najlepšie vo Veľkej Fatre, tak aj prvá lavína sezóny sa objavila práve tam. Priebeh nehody je podrobnejšie popísaný v samostatnom blogu: https://blog.laviny.sk/?p=8462 .

2021-12-13 Veľká Fatra, Suchá dolina, schéma lavínovej nehody

Počas decembra sneh postupne pribúdal a s obmedzeniami sa už dali robiť túry aj v iných pohoriach. Ďalšia nehoda sa objavila vo Vysokých Tatrách ešte pred Vianocami. Skončila našťastie bez zranení. Jej priebeh si môžete pozrieť na videu nižšie (POZOR, video obsahuje vulgarizmy).

2021-12-23 Vysoké Tatry, Furkotská dolina

Vianoce roku 2021 boli po dlhom čase konečne biele, dokonca aj na podhorí. 25.12.2021 snežilo, na druhý sviatok vianočný sa objavilo aj slnko, podmienky na skialp boli výborné. Prachový sneh, celodenné mínusové teploty a mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Takéto počasie a podmienky sa udržali až do stredy 29.12.2021.

V stredu 29.12.2021 sa ale počasie začalo meniť. Prichádzalo výrazné oteplenie. Sneh postupne premokal a oťažieval. Kladné teploty a dážď sa objavili aj v najvyšších polohách Tatier nad 2000mn.m. V polohách okolo 1200 m n. m., ako napríklad na Žiarskej chate, teplota 31.12.2021 dosiahla viac ako +6°C. Podobná situácia bola vo všetkých našich pohoriach. Takéto počasie znamenalo výrazný pokles výšky snehovej pokrývky.

Oteplenie trvalo aj počas prvých dní nového roka. 2.12.2021, kedy prílev teplého vzduchu vyvrcholil, sa izoterma 0 pohybovala na hranici 2200 mn.m. Toto oteplenie bolo sprevádzané striedaním frontálnych systémov, bez prílevu chladného arktického vzduchu. Teplý aj studený front priniesli masívne zrážky vo forme dažďa, čo bola príčina extrémneho úbytku výšky snehovej pokrývky.

Lyžiarske podmienky v januári neboli veľmi priaznivé. Vstupy do dolín boli často bez snehu alebo s nesúvislou snehovou pokrývkou. V najvyšších polohách bolo na ľadovej vrstve iba malé množstvo snehu. Buď na vrstve zle zviazanej s podkladom, alebo vo forme snehových dosiek a vankúšov. Po ochladení sa vytvorili ideálne podmienky na pešiu turistiku, vysokohorskú turistiku a zimné a ľadové lezenie. Svedčí o tom bohatá aktivita lezeckých družstiev vo veľkých stenách, hlavne v cestách v kombinovanom teréne. Ale aj množstvo úrazov spôsobených pohybom na tvrdom, ľadovom snehu.

Koncom januára sa podmienky začali meniť. Pribúdal sneh, najviac v Malej Fatre a v Západných Tatrách. Priemerne od 10 do 30 cm. Vplyvom silného vetra bol sneh rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na horách sa striedali tvrdé, krehké snehové dosky a vankúše do hrúbky 1 meter s ľadovými platňami a tvrdým snehom. Pre Západné Tatry bol 19.1.2022 vydaný 3. lavínový stupeň nad hranicou 1500 mn.m. Bol to prvý relatívne pekný deň po horšom počasí. Bohužiaľ sa skončil ďalšou tragickou lavínovou nehodou, tentoraz v Kamenistej doline v Západných Tatrách.

Podrobná analýza nehody:

https://blog.laviny.sk/?p=8642

Schéma lavíny 2022-01-19 Západné Tatry, Kamenistá dolina

Koncom januára sa vytvoril veľmi zradný lavínový problém – „Trvalá slabá vrstva“. Hlavne na severnej strane Tatier a Malej Fatry sa vplyvom veľmi nízkych teplôt vytvorila medzi vrstvami nového a starého snehu kritická vrstva hranatozrnného snehu. Bolo zaznamenaných viacero spontánnych, ale aj človekom uvoľnených lavín. Napríklad v sedle Zábrať v Západných Tatrách. Väčšina z nich mala V až SV orientáciu na hornej hranici lesa.

TRVALÁ SLABÁ VRSTVA

5.2.2022 sa dokonca objavila zaujímavá nehoda v pásme lesa, kde tiež v hlavnej úlohe bola slabá vrstva hranatozrnného snehu.

https://dennikn.sk/2730988/nemohol-som-sa-pohnut-telo-som-mal-ako-v-sadre-skialpinista-zasypany-lavinou-radi-nosit-lavinovu-vybavu-a-dobru-lopatu/

Pribúdajúci sneh a poveternostná situácia si vyžiadala aj preventívny odstrel lavín. Bližšie popísaný v samostatnom blogu:

https://blog.laviny.sk/?p=8731

Vplyvom veľmi silného vetra a výdatných zrážok, v Malej Fatre a Západných Tatrách, bolo po niekoľkých rokoch 8. a 9. februára vyhlásené VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo (4. stupeň). Za 3 dni pretrvávajúceho sneženia napadlo od 20 do 50 cm nového snehu. Celkovo bola napríklad v Žiarskej doline mimoriadne vysoká snehová pokrývka. Tá dosiahla viac ako 220 cm.


Mimoriadna lavínová aktivita
Mapa výskytu lavín na základe monitoringu 2022-02-10

10.02.2022 sa pomocou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra uskutočnil monitorovací let v pohoriach Slovenska. Objavilo sa viacero veľkých samovoľných lavín. Ako na Slovenskej, tak aj na Poľskej strane prevažne Západných Tatier. Najväčší podnet pre monitorovací let dali dve veľké lavíny, ktoré spadli v Račkovej doline z juhovýchodných svahov Jakubinej a Vyšnej Magury.

https://blog.laviny.sk/?p=8816

2022-02-10 Západné Tatry, Račkova dolina, odtrhy lavín

Blog o monitoringu lavín: https://blog.laviny.sk/?p=8816

Blog o lavínach v Račkovej doline: https://blog.laviny.sk/?p=8880

Druhá polovica februára ponúkala asi najideálnejšie podmienky na skialpinizmus počas celej zimnej sezóny. Prevládalo jasné počasie s miernym južným prúdením. Vo všetkých pohoriach pribudlo približne 10 cm nového snehu. Pod ním sa nachádzala tvrdšia vrstva z predchádzajúcich snežení spojených s vetrom. Lavínové nebezpečenstvo sa stabilizovalo a kleslo na mierne (2. stupeň) vo všetkých polohách a pohoriach. V skialpinisticky populárnych dolinách sme návštevníkov mohli počítať na desiatky. Peší turisti si postupne prerážali cestičky na všetky svoje obľúbené ciele. 

2022-02-13 Vysoké Tatry, Veľká Studená dolina – sedlo Malý Závrat

V marci pokračoval zimný ráz počasia s postupným pribúdaním snehu. Celkovo najviac snehu sme namerali na stanici pod Hrubou kopou. Tam bolo dosiahnuté maximum 9.3.2022 o 17:00, až 296,6 cm. Táto lokalita je nad pásmom lesa. Veľký vplyv tu má vietor, takže tento výrazný prírastok nie je iba z dôvodu silného sneženia, ale aj z dôvodu silného vetra. Z hľadiska lavínovej prevencie je takýto prudký prírastok veľmi zaujímavým varovným znakom výrazného pôsobenia vetra na snehovú pokrývku. V priebehu jedného dňa 9.3.2022 tu pribudlo (nasnežilo a nafúkalo) cca 70 cm nového snehu.

Meteostanica pod Hrubou kopou v maxime výšky snehovej pokrývky:

Koniec marca ovplyvňovala počasie a situáciu na horách mohutná tlaková výš. Zima dávala zbohom a prichádzala jar. Posledný zimný víkend sme si užívali v slnečnom počasí a príjemných teplotách. Od -6°C v najvyšších polohách, až po +3°C v podhorí. Vietor, prevažne SZ smerov, dosahoval rýchlosť do 7 m/s a výrazne zmierňoval silu intenzívneho slnka pôsobiaceho na sneh aj na návštevníkov hôr. Povrch snehu bol zrána tvrdý, na slnečných svahoch poobede vlhký, až mokrý. Severný sektor stredných a vyšších polôh si vďaka chladnému počasiu a slabému vplyvu slnka zachoval sneh prachového charakteru. Pohyb v horách bol mimoriadne veľký, čo sa odrazilo aj na viacerých nehodách. Asi najvážnejšou bola tá v Hlinskej doline, ktorá skončila našťastie iba zlomenou nohou.

Popísaná je podrobnejšie na samostatnom blogu:

https://blog.laviny.sk/?p=9000

Koniec marca a začiatok apríla mali už jarný ráz počasia. Zaznamenali sme aj viacero typických jarných lavín. Išlo hlavne o samovoľné lavíny z mokrého snehu na východných orientáciách. Vo väčšine prípadov išlo o menšie lavíny alebo splazy na veľmi strmých svahoch. Objavila sa bohužiaľ aj lavínová nehoda. Išlo o samovoľnú lavínu, ktorá sa uvoľnila v žľabe nad Veverkovým ľadopádom, kde sa v tom čase nachádzali viacerí horolezci. Jeden z lezcov sa nachádzal už v hornej časti ľadu, kde už sklon nie je taký veľký, a preto už istenia nemal tak nahusto ako v kolmej časti ľadopádu. Lavína ho strhla a spôsobila mu pád niekoľko desiatok metrov. Našťastie ostal visieť na lane cca 1 meter nad nástupom. V tom čase sa v blízkosti nachádzala aj skupina záchranárov HZS, ktorí okamžite poskytli zranenému pomoc a privolali vrtuľník. Viac o záchrannej akcii sa môžete dozvedieť tu:

https://www.hzs.sk/typy-aktualit/pad-laviny-vo-velkej-studenej-doline-a-urazy-skialpinistov-vo-vysokych-tatrach/

Lavína svojim objemom nebola veľká a nikto nebol úplne zasypaný. No tu opäť platí, že aj menšia lavína môže spôsobiť zranenia už len tým, že človeka strhne a spôsobí mu pád. V prípade Veverkovho ľadopádu, ale aj iných Tatranských stien, je zradné to, že zberné plochy (svahy) nad nimi sú relatívne veľké a sú orientované na východ, kde slnko začína svietiť veľmi skoro ráno. To treba pri plánovaní túry brať do úvahy. Bohužiaľ presný čas pádu takejto lavíny je takmer nemožné odhadnúť.

V ten istý deň sa objavila aj samovoľná lavína vo Velickej doline cez ľadopád Sopeľ. Na videu nižšie:

Druhá polovica apríla ale v horstvách Slovenska veľmi jarne nevyzerala. Nad horskými oblasťami panovala zo začiatku výšková tlaková níž, po ktorej okraji prúdil studený a vlhký vzduch. Teploty dosahovali v najvyšších polohách až -12°C, čo je na dané obdobie nevšedne nízka hodnota. Otepľovať sa začalo až v priebehu štvrtka 21.4.2022.

Výrazné oteplenie a aj ukončenie denného vydávania lavínových správ priniesol až začiatok mája. Ale snehu bola na horách stále veľa. Lavínová nehoda sa objavila dokonca až 10. mája.

Priebeh zimnej sezóny na Žiarskej chate na snímkach z meteostanice

CELKOVÉ ZHODNOTENIE

Celkovo možno teda hodnotiť zimu ako snehovo bohatú hlavne v Západných Tatrách. Svedčia o tom aj výšky snehu v marci v Žiarskej doline. Vo Vysokých Tatrách sneh pribúdal o čosi neskôr a pomalšie ako v Západných Tatrách, ale snehu bolo dostatok hlavne v druhej polovici zimy.

Výška snehu AMS Žiarska chata Západné Tatry

V Nízkych Tatrách zima až taká bohatá nebola, keďže väčšina snežení prichádzala od severu a severozápadu. Maximum bolo namerané v prvej polovici februára. Sneh v Jasnej trval takmer do konca apríla, čo zhruba zodpovedá priemerným hodnotám.

Malá a Veľká Fatra sa v tejto sezóne dosť odlišovali. Snehovo bohatšia zima bola v Malej Fatre.

Táto sezóna priniesla aj jednu výraznú novinku vo vydávaní lavínových správ. Prešlo sa z ranného na poobedné vydávanie, čím sa aj Slovensko pridalo k Európskemu štandardu. Stupne lavínového nebezpečenstva boli aktualizované pravidelne každý deň ku 17:00 s platnosťou na ďalší deň. V extrémnych prípadoch sú aktualizované aj v iných časoch, o čom ale vždy informujeme. Vydávanie lavínových správ trvalo štandardných 5 mesiacov od decembra do apríla, s krátkym presahom do mája. Vo Fatrách skončilo lavínové spravodajstvo o niečo skôr. Najvýraznejším lavínovým obdobím bol koniec január a prvá polovica februára s veľkým počtom dní so zvýšeným nebezpečenstvom (3.stupeň). Toto obdobie vyvrcholilo Veľkým lavínovým nebezpečenstvom 8. a 9. februára. Koniec sezóny už bol o niečo pokojnejší, no ohrozenie lavínami trvalo aj v máji.

Stupne lavínového nebezpečenstva za jednotlivé pohoria počas sezóny 2020-2021

Čo sa týka obetí lavín zaznamenali sme 3 obete. To zodpovedá dlhodobému priemeru, ale je to bohužiaľ o jednu viac ako v minulej sezóne. Zranenia v lavínach utrpelo 7 ľudí, čo je oproti minulej sezóne pokles. No stále ide o nadpriemernú hodnotu. Nehôd sme celkovo zaznamenali 20. Všetky sú zosumarizované v tabuľke nižšie. Najviac ich bolo tradične vo Vysokých Tatrách, no aspoň jedna nehoda sa objavila v každom našom lavínovom pohorí. Návštevníkov v zimných horách (vo voľnom teréne) bolo pocitovo o niečo menej ako v minulej covidovej sezóne. Skialpinistický boom ale stále trvá, čo sa prejavilo aj jednoznačnou dominanciou tejto aktivity pri lavínových nehodách.

Mimo iné sme sa snažili v tejto sezóne uviesť do pohybu aj nový meteoportál s niekoľkými novými meteostanicami. Stále je tam viacero nedostatkov, no snažíme sa ich postupne odstraňovať. Práve v lete bude čas na servis, dokončenie a vyladenie jednotlivých staníc. V budúcej zimnej sezóne už snáď bude funkčnosť meteoportálu, ale aj meteostaníc na lepšej úrovni.

Počet ľudí zranených a usmrtených lavínami v období 1998 – 2022

Lavíny s účasťou človeka v sezóne 2021/2022

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *