Počasie, sneh a snehová pokrývka od 23.4.2022 do 29.4.2022

Uplynulý týždeň v našich horách snežilo v dvoch periódach, nevýrazne cez víkend a potom v stredu a štvrtok. V relatívne už teplom počasí však nemožno povedať, že by snehovej pokrývky pribudlo, skôr naopak. V oboch prípadoch padal čistý sneh len od výšky približne 2000m n.m. , nižšie to boli zrážky zmiešané, resp. dážď. A práve ten dážď najviac prispieva k úbytku snehu v nižších polohách.

Týmto spôsobom sa nám „vzďaľujú od seba“ snehové podmienky v nižších a vyšších polohách. Napríklad na nasledujúcich grafoch vidno ako práve dnes zmizla snehová pokrývka na našej meteo staničke na Čertovici, kdežto naopak, vo Vysokých Tatrách snehu pribudlo.

Výška snehu na AMS Čertovica (1372m)
Výška snehu na AMS Vyšné žabie pleso (2195m)

Počas posledného sneženia pribudlo vo výškach nad 2000m n.m. okolo 10cm nového snehu. Toto sneženie bolo spôsobené prechodom malej tlakovej níže z Rakúska cez Maďarsko ďalej na východ. Níž to nebola výrazná a ani studený front s ňou spojený. Zaujímavé je ako bol prechod tohto studeného frontu viditeľný z meteorologického pohľadu. V nižších polohách nedošlo ani k ochladeniu, ale vyššie bolo ochladenie evidentné. Vietor sa rozfúkal v približne rovnakom čase, krátko pred 16:00, v stredu 27.04., na všetkých automatických meteorologických staniciach (AMS).

Telpota – prehľad AMS Vysoké Tatry
Nárazy vetra – prehľad AMS Vysoké Tatry
Teplota – prehľad AMS Západné Tatry
Nárazy vetra – prehľad AMS Západné Tatry

Nasledujúci víkend nás čaká pekné počasie – postupné otepľovanie, na horách tvorba kopovitej oblačnosti a len slabý premenlivý vietor. Nový sneh z posledného sneženia sa bude striedaním dňa a noci stabilizovať a pevne sa spojí so staršími vrstvami.

Sme na konci mesiaca apríl, ohrev zeme od Slnka je už silný a je to vidieť aj na snehovej pokrývke, ktorá pomaly ustupuje do vysokých polôch – tam je snehu ešte stále dostatok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *