Typické aprílové počasie, sneh a lavíny (9.4. – 15.4. 2022)

POČASIE

Minulý víkend 9.-10.4. bol ešte v znamení chladného počasia. Na horách snežilo, dokonca aj v kotlinách sa objavovali snehové prehánky. Teploty boli mínusové. Od utorka 12. 4. sa ale začalo otepľovať a bolo to oteplenie veľmi výrazné. Okrem toho bolo slnečno, takmer bezvetrie. Oteplenie vrcholilo vo štvrtok, kedy sa teploty šplhali až na 17°C na podhorí a +7°C v polohách okolo 2000 mn.m. Výrazná zmena v charaktere počasia potom prišla zo štvrtka na piatok. Blížil sa ku nám studený front a tým pádom sa začalo ochladzovať a objavili sa aj zrážky. Najprv dažďové no postupne hranica klesá na 800 mn.m.

Vývoj teploty vzduchu na vybraných staniciach vo Vysokých Tatrách.

SNEH

Cez víkend snežilo, najviac snehu pripadlo vo Vysokých a Západných Tatrách, keďže zrážky prichádzali od severu. Celkovo napadlo v týchto pohoriach do 30 cm, no miestami boli v teréne nafúkané dosky a vankúše o hrúbke aj 50 cm. V ostatných pohoriach (Veľká, Malé Fatra a Nízke tatry) bolo nového snehu výrazne menej (15 – 20 cm). Sneh sa akumuloval hlavne na východných svahoch a záveterných lokalitách. Na viacerých miestach to bol prachový sneh. Ten sa udržal na severných stranách pohorí až do stredy. Potom sa už vplyvom oteplenia, ktoré sme už spomínali vyššie, sneh celkom premočil takmer všade, hlavne ale na južných a slnkom nasvietených svahoch. Súvislá snehová pokrývka sa udržala ešte v závislosti na expozícii (S/J) nad hranicou 1000 / 1300 m n.m.. Celkovo sa v našich horách nachádzalo aj veľké množstvo starých spadnutých lavín. Ich nánosy sú hlavne ráno tvrdé/zmrznuté a iba slabo prekryté novým snehom. Pri prechode cez ne pozor na pády.

Vývoj výšky snehu na AMS Solisko vo Vysokých Tatrách.

LAVÍNY

Lavínové nebezpečenstvo sa koncentrovalo hlavne do Vysokých Tatier. Vo Fatrách je množstvo snehu výrazne menšie, preto tam bolo vyhlásené väčšinu týždňa iba malé lavínové nebezpečenstvo. Začiatkom týždňa bol ešte hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh z poslednej periódy sneženia (do 25 cm). Nebezpečné boli hlavne vysoké polohy. Na záveterných svahoch, pod sedlami a stenami bol sneh nafúkaný do dosiek a vankúšov hrúbky miestami aj 50 cm. Uvoľnenie lavíny tam bolo možné najmä na veľmi strmých svahoch. Postupne sa však otepľovalo, čo malo za následok zníženie pevnosti snehu práve z poslednej periódy sneženia, hlavne na slnkom osvietených svahoch. Slnečné žiarenie je už v tomto období silné a aj teplota stúpala na kladné hodnoty aj v najvyšších polohách. Druhým lavínovým problémom bol teda mokrý sneh.

Zaznamenali sme aj viacero lavín. Išlo hlavne o samovoľné lavíny z mokrého snehu na východných orientáciách. Vo väčšine prípadov išlo o menšie lavíny alebo splazy na veľmi strmých svahoch. Objavila sa bohužiaľ aj lavínová nehoda. Išlo o samovoľnú lavínu, ktorá sa uvoľnila v žľabe nad Veverkovym ľadopádom, kde sa v tom čase nachádzali viacerí horolezci. Jeden z lezcov sa nachádzal už v hornej časti ľadu, kde už sklon nie je taký veľký a preto už istenia nemal také husté ako v kolmej časti ľadopádu. Lavína ho strhla a spôsobila mu pád niekoľko desiatok metrov. Našťastie ostal visieť na lane cca 1 meter nad povrchom. V tom čase sa v blízkosti nachádzala aj skupina záchranárov HZS, ktorí okamžite poskytli zranenému pomoc a privolali vrtuľník. Viac o záchrannej akcii sa môžete dozvedieť tu:

https://www.hzs.sk/typy-aktualit/pad-laviny-vo-velkej-studenej-doline-a-urazy-skialpinistov-vo-vysokych-tatrach/

Lavína svojim objemom nebola veľká a nikto nebol úplne zasypaný, no tu opäť platí že aj menšia lavína môže spôsobiť zranenia už len tým, že človeka strhne spôsobí mu pád. V prípade Veverkovho ľadopádu, ale aj iných Tatranských stien je zradné to, že zberné plochy (svahy) nad nimi sú relatívne veľké a sú orientované na východ, kde slnko začína svietiť veľmi skoro ráno, čo treba pri plánovaní brať do úvahy. Bohužiaľ presný čas pádu takejto lavíny je takmer nemožné presne odhadovať.

PROGNÓZA NA VÍKEND

Počasie sa bude postupne zhoršovať, pridá sa sneženie a vietor, na podhorí dážď. Lavínové nebezpečenstvo sa bude vyvíjať hlavne v závislosti od množstva nového snehu. Pribúdať má opäť vo Vysokých a Západných Tatrách. Najviac v sobotu. Odporúčame tieto nepriaznivé podmienky brať do úvahy pri plánovaní aktivít v horách. Upozorňujeme, že na horách stále panujú zimné podmienky!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *