Počasie na hojdačke (2-8.apríl 2022)

Po bláznivom 1. apríli, kedy takmer vo všetkých pohoriach padalo množstvo menších a stredne veľkých lavín z mokrého snehu, priniesli ďalšie dni návrat zimy v podobe výrazného ochladenia a snehových zrážok. V noci z nedele na pondelok (3/4. apríla) klesla teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier až na -18°C, v ostatných pohoriach na -12°C. Spolu s ochladením a miernym snežením prevládal silný severný (S, SZ) vietor s rýchlosťou viac ako 20 m/s.

Od pondelka sa začalo plynule otepľovať, pričom teplé JZ prúdenie (pred ďalším studeným frontom) vyvrcholilo vo štvrtok 7. apríla. Hranica izotermy 0°C dosiahla výšku až 2300 m, čo znamená že mrzlo len v najvyšších polohách Tatier. Pri pohľade na graf vidno, že za 3 dni sa oteplilo o 15 až 18°C !

Okrem teplôt vzduchu bolo na hojdačke aj počasie a zrážky. Striedali sa polooblačné dni so zamračenými a hmlistými, a taktiež premenlivými zrážkami, ktoré boli dažďové v čoraz vyšších polohách.

Z pohľadu lavín, tak ako bolo spomenuté na začiatku, väčšina spadla počas piatka (1. 4), niektoré ešte počas soboty 2. apríla. Ich výskyt súvisel jednak s oteplením koncom týždňa, no najmä s novším snehom 10 – 30 cm z posledného sneženia. Mokrý sneh (v stredných polohách aj sneh s dažďom) padal na starý, často tvrdý snehový podklad. Na strmých svahoch sa v dôsledku premočenia mokrý sneh kĺzal v podobe menších, ojedinele aj stredných lavín. Po 2. apríli sme už významnejšie lavíny nezaznamenali.

Snehová pokrývka je na väčšine územia firnová – v nižších a stredných polohách mokrá. Vo vysokých polohách Tatier a najmä na severných expozíciách je sneh ešte suchý, na exponovaných tvaroch terénu vyfúkaný do starého tvrdého podkladu. Súvislá snehová pokrývka je v závislosti na expozícii (S/J) nad hranicou 900 / 1200 m n.m. Vo Fatrách sú hrebene a chrbty často bez snehu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *