Návrat zimy alebo 1. aprílový žart?

Posledný marcový víkend pretrvávalo v našich horách slnečné a teplé jarné počasie. Teplota vzduchu vo výške 2000 mn.m. v obedňajších hodinách dosahovala 3°C. Pocitovo bolo ale výrazne teplejšie, keďže jarné slnko už má svoju silu. Na svahoch južných až juhozápadných orientácií sa vplyvom nasvietenia snehovej pokrývky tvorili typické jarné základové lavíny a nátrže. Pomerne veľká základová lavína spadla z južných svahov Krížnej vo Veľkej Fatre do Ramžinej. Klznú plochu v takýchto prípadoch tvorí šmykľavý trávnatý svah, premočená snehová pokrývka a často výrazná vrstva hranatozrnného snehu alebo dutinovej inoväte. Keďže nočné teploty klesali pod bod mrazu hlavne vo vysokých polohách Tatier, to pomohlo snehovým zrnám, aby sa pretvoril na firn. Dopoludnia sa tak dali zažiť príjemne firnové lyžovačky. Naopak poobede už bol sneh výrazne ťažší, kašovitý až mokrý. Hlavne v Malej Fatre, kde je snehu ešte pomerne dostatok. Tu ale chýbal nočný mráz a tak kašovitý sneh a úplne premočená celá snehová pokrývka pretrvávala po celý deň. Naopak na severných tienistých svahoch vysokých polôh sa relatívne chladným vzduchom naďalej udržiaval suchý sneh a kde tu sa na pár oblúkov dal nájsť aj pozostatok prašanu.

Teplota vzduchu na Žiarskej chate, Západné Tatry
Slnečné žiarenie na Žiarskej chate, Západné Tatry

Prvá výrazná zmena prichádza v polovici týždňa. Na naše územie sa začal nasúvať nízky tlak vzduchu od severovýchodu, ktorý priniesol vlhké a sychravé počasie. V horách sa tvorila hmla s nízkou viditeľnosťou. Úplná zmena počasia a priam 1. aprílový žart prišiel na prelome mesiacov. Za 48 hodín napadlo v Demänovskej doline 32 mm zrážok. Tie boli do výšky 1700 mn.m. hlavne v podobe dažďa. S narastajúcou nadmorskou výškou sa postupne menili na mokrý sneh a v najvyšších polohách Tatier na seriózne sneženie. Od 2000 mn.m. bol ku konca týždňa nový prírastok snehu 35 cm. Na túto zimu nič neobvyklé, no tento-krát snežilo pri bezvetrí, alebo len so slabým vetrom. Nový sneh je síce situovaný hlavne na najvyššie polohy Vysokých Tatier, ale je rozložený relatívne rovnomerne. Na AMS Vyšné Žabie pleso je to druhá najväčšia výška snehovej pokrývky za túto sezónu. Momentálne dosahuje hodnotu 84 cm. Napríklad naproti tomu, sneh na Žiarskej chate postupne ubúda. Za uplynulý týždeň klesla jeho výška o 35 cm.

Výška snehu na AMS Vyšné Žabie pleso, Vysoké Tatry
Výška snehu na AMS Žiarska chata, Západné Tatry

Definitívny návrat zimy hlási predpoveď na nadchádzajúci víkend. Na celom území sa má z piatka na sobotu ochladiť o približne 6°C a v nedeľu o ďalších 6°C. Dá sa teda predpokladať, že v najnižších polohách sa vytvorí silná poľadovica, v stredných zas tvrdý sneh a s pribúdajúcou nadmorskou výškou cez silnú kôru do sypkého prachového snehu v najvyšších polohách. Všetkým turistom aj lyžiarom určite odporúčame kompletnú zimnú výstroj. Lavínový vyhľadávač, lopatu, sondu, mačky a cepín. Obtiažne budú najmä prístupy na vysokohorské chaty. Chodníky budú pokryté silným ľadom alebo tvrdým snehom. Buďte preto veľmi opatrní!

Týmto blogom Vám pekné zážitky a šťastné návraty v zimných horách praje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *