Prvý jarný týždeň na horách (počasie, sneh a lavíny 20.- 25.3.2022)

Počas posledného víkendu (19.-20.3.) ovplyvňovala počasie a situáciu na horách mohutná tlaková výš. Zima dávala zbohom a prichádzala jar presne 20.3. o 16:35 miestneho času. Posledný zimný víkend sme si užívali v slnečnom počasí, v príjemných teplotách od -6°C v najvyšších polohách až po +3°C v podhorí. Vietor, prevažne SZ smerov dosahoval rýchlosť do 7 m/s a výrazne zmierňoval silu intenzívneho slnka pôsobiaceho na sneh aj na návštevníkov hôr. Povrch snehu bol zrána tvrdý, na slnečne orientovaných svahoch poobede vlhký až mokrý. Severný sektor stredných a vyšších polôh si vďaka chladnému počasiu a slabému vplyvu slnka zachoval sneh v podobe prachového charakteru. Ako aj predchádzajúce víkendy bol tento víkend ideálny na vykonávanie skialpinizmu, bez lavínovej aktivity a s ňou spojených nehôd. 

6 – dňový vývoj teplôt na AMS Snilovské sedlo (1492 m n.m.) v Malej Fatre
6 – dňový vývoj teplôt na AMS Krížna (1574 m n.m.) vo Veľkej Fatre

Prechodu do jari sa prispôsobili aj teploty na začiatku týždňa. Počasie bolo od pondelka do piatku ideálne identické. Každý jeden deň bol od rána do večera slnečný. Teploty počas dvoch nocí dosahovali záporné hodnoty. Len v najvyšších polohách a severných kotlinách v Malej a Veľkej Fatre od utorkovej noci teplota neklesla pod bod mrazu. Došlo k premočeniu snehovej pokrývky v celom profile. Kĺzavé lavíny sa objavovali hlavne na svahoch s trávnatým podkladom. Lavíny z mokrého snehu prevažne na južne orientovaných strmých svahoch. 

6 – dňový vývoj teplôt na AMS Vyšné Žabie pleso (1492 m n.m.) vo Vysokých Tatrách

Vo všetkých Tatrách snehová situácia na južne orientovaných svahoch zodpovedala učebnicovému procesu firnovatenia. Počas obeda sa vrchná vrstva snehovej pokrývky vplyvom slnečného žiarenia stávala vlhkou, poobede bola mokrá a mäkká. Bez pôsobenia slnka rýchlo tuhla a tvrdla. Vznikli tým ideálne podmienky na dobre načasovaný skialpinizmus. Na severne orientovaných svahoch sme mohli nájsť všetky typy povrchu snehovej pokrývky. V nižších polohách to bola vrstva mäkkého suchého snehu, na vetrom exponovaných svahoch nosný sneh, v stredných polohách jemná kôra, odvážlivci mohli v najvyšších polohách nájsť aj prachový voľný sneh. Nie však nadlho, keďže sa lyžovalo takmer všade, v každom sedle, žľabe a na každom svahu.

Záver Račkovej doliny počas posledného zimného víkendu

V južných stenách sme mohli pri horolezectve zložiť rukavice a tešiť sa z dotyku teplej žuly. Kladným nočným teplotám zatiaľ odolali aj ľadopády vo výškach nad 1400 m n.m. Pri ich lezení počas takýchto teplých a slnečných dní treba pamätať hlavne na zberné plochy mokrého snehu, ktoré sa nachádzajú nad nimi v žľaboch a položených skalných stenách. Ako sme počas celej zimy zvyknutí, vo vnútri snehovej pokrývky na severných svahoch sa v najvyšších polohách stále nachádzajú kritické vrstvy nestabilného snehu. 

Víkendová Malá Studená dolina

Prognóza na víkend

Tlakovú výš, ktorá celý týždeň ovplyvňovala počasie na horách vystrieda čiastočne studený front. V sobotu očakávame jasné ráno a postupne sa zväčšujúcu oblačnosť, silnejúci vietor a večer zrážky, nad 2000 m n.m. v podobe mokrého snehu, v nižších polohách dážď. Práve ten môže v nižších a stredných polohách spôsobiť oťaženie a premočenie snehovej pokrývky. Nočné teploty víkendových nocí sľubujú ochladenie, ktoré na chvíľku pozastaví rýchle ubúdanie snehu hlavne v nižších polohách. V najvyšších polohách bude povrch snehu ráno a doobeda tvrdý, miestami ľadový. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *