Lavínová nehoda v Hlinskej doline skončila našťastie iba zlomenou nohou

12.3.2022 sa dvojica skialpinistov z Prešova rozhodovala kam vyraziť na skialpinistickú túru. Po zhodnotení viacerých možností si vybrali Kôprovský štít na ktorý vystúpili z Mengusovskej doliny. Bolo nádherné, slnečné počasie, v dolinách množstvo ľudí. Ani na vrchole neboli jediní. Lákal ich zjazd do Hlinskej doliny. Zvažovali dve možnosti. Miernejšiu, s menším sklonom, viac-menej blízko výstupovej trasy a strmšiu priamo z vrchola nadol do Hlinskej doliny. Rozhodli sa pre tú druhú. Bola pre nich menej známa a neuvedomili si, že kúsok pod vrcholom dosahuje veľký sklon (až 43°). Rozhodli sa lyžovať po jednom, aby nezaťažovali svah naraz a aby v prípade lavíny neboli obaja strhnutí. Mali aj lavínovú výbavu. Prvý lyžiar po niekoľkých oblúkoch strhol lavínu, ktorá ho unášala cez skalné prahy nadol do doliny. Jeho parťák spolu s jedným okoloidúcim rýchlo zareagovali a ďalším turistom v blízkosti nakázali volať pomoc HZS. Oni dvaja radšej zostupovali po dráhe lavíny na pešo až ku nánosu, kde zbadali postihnutého na povrchu, iba jemne prisypaného. Dostali sa ku nemu relatívne rýchlo a venovali sa ošetreniu. Zistili že dole nemajú signál, tak sa jeden z nich vybral späť, aby mohol zavolať HZS. Priebeh záchrannej akcie je podrobnejšie popísaný tu:

https://www.hzs.sk/typy-aktualit/urazy-skialpinistov-vo-vysokych-tatrach/

Počasie a podmienky

Vetrom previaty sneh bol hlavným lavínovým problémom, predovšetkým vo vysokých polohách Tatier (nad 1600 m n.m.). Dva dni pred nehodou (hlavne 10.3.2022) tu pribudlo od 10 do 20 cm. Spolu zo snežením fúkal silný vietor severných smerov. Ten tvoril snehové dosky a vankúše o hrúbke do 40 cm. Bolo stále chladno, čo neumožňovalo, aby sa sneh stabilizoval. Medzi starým snehom a nafúkanou doskou sa už stihol vytvoriť nebezpečný hranatozrnný sneh – čomu zodpovedá aj profil snehu v odtrhu lavíny. Nebezpečenstvo bolo koncentrované hlavne na veľmi strmých svahoch nad 35°. Bol vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva (mierne). Nebezpečné svahy boli práve južné záveterné orientácie.

Rýchlosť vetra na meteostanici Solisko
Výška snehu na meteostanici Solisko
Teplota vzduchu na meteostanici Vyšné Žabie pleso.

Rozmery lavíny

  • Šírka hlavného odtrhu: 15m
  • Šírka vedľajšieho odtrhu: 9m
  • Sklon svahu v odtrhovej zóne: 43°
  • Výška odtrhu: 20 – 30 cm
  • Dĺžka lavíny: 520 m
  • Priemerná výška nánosu: 0,75 m
  • Dĺžka nánosu: 60m
  • Orientácia: JUH


Zhodnotenie nehody

Skialpinisti poznali lavínovú situáciu, mali kompletnú výstroj, správne postupovali, keď sa rozhodli lyžovať po jednom. Chybou bolo, že si vybrali neznámy, veľmi strmý svah so sklonom v hornej časti až 43°. Nevýhodou bolo aj že svah mal viaceré skalné prahy a výstupky, ktoré strhnutému spôsobili poranenia nohy a tváre. Odtrh lavíny bol relatívne malý (do 30 cm), celkovo išlo o malú lavínu svojím objemom (nános iba 75 cm). V miernejšom teréne by pravdepodobne nespôsobila ani žiadne poranenia.

Niekedy aj malá lavína môže spôsobiť poranenia, ak ide o exponovaný skalný terén!

2 thoughts on “Lavínová nehoda v Hlinskej doline skončila našťastie iba zlomenou nohou

  1. Pingback: Počasie sneh a lavíny 12.3.2022 – 18.3.2022 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *