Počasie, sneh a lavíny 5.3. – 11.3.2022

Počasie

Cez víkend (v sobotu 5.3.) doznievalo sneženie, bolo zamračené a vietor. V nedeľu sa počasie zlepšilo a nad cca 1700 m bolo dokonca slnečno. Začiatok pracovného týždňa bol bez zrážok a teploty sa pohybovali pod 0°C aj v stredných polohách. Už utorok sa ale počasie zhoršilo a objavilo sa aj sneženie. Ďalšie sneženie prišlo v stredu a pridal sa aj silný vietor severných smerov. Celkovo naše územie bolo pod vplyvom chladného prúdenia od severovýchodu. Vietor nebol extrémny, no bol dostatočný na to, aby presúval napadaný sneh. V maxime dosiahol hodnoty okolo 25 m/s (90 km/h). Postupne sa aj ochladzovalo a najnižšie teploty sme namerali 11.3.2022 nad ránom (pod -15°C). V piatok sa vietor utíšil.

Priebeh teplôt vzduchu na AMS Žiarska chata – Západné Tatry
Vývoj rýchlosti a nárazov vetra na AMS Príslop – Západné Tatry

Sneh

Stará snehová pokrývka je v našich pohoriach dobre stabilizovaná, tvrdá, miestami až ľadová. V strede týždňa sa ale objavilo sneženie (utorok, streda), pribudlo od 20 do 40 cm väčšinou prachového snehu. Sneženie prichádzalo od severu, takže situáciu to ovplyvnilo hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách. Spolu so snežením fúkal silný vietor severných smerov. Ten tvoril miestami snehové dosky a vankúše o hrúbke do 40 cm. V polohách nad 1600 m bolo stále chladno (pod -10°C), čo neumožnilo aby sa nový sneh stabilizoval. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách snežilo oveľa menej, snehová pokrývka je tam väčšinou tvrdá a nosná. Na podhorí sa sneh postupne topí, súvislá snehová pokrývka je zhruba od výšky 800 mn.m.

Celkovo najviac snehu sme namerali na stanici pod Hrubou kopou. Tam bolo dosiahnuté maximum 9.3.2022 o 17:00, až 296,6 cm. Táto lokalita je nad pásmom lesa, veľký vplyv tu má vietor, takže tento výrazný prírastok nie je iba z dôvodu silného sneženia, ale aj z dôvodu silného vetra. Z hľadiska lavínovej prevencie je takýto prudký prírastok snehu zaujímavým varovným znakom výrazného pôsobenia vetra na snehovú pokrývku. V priebehu jedného dňa 9.3. tu pribudlo (nasnežilo a nafúkalo) cca 70 cm nového snehu.

Vývoj výšky snehu na stanici Hrubá kopa

Lavíny

Vetrom previaty sneh bol hlavným lavínovým problémom počas celého týždňa, predovšetkým vo vysokých polohách Tatier (nad 1600 m n.m.). Tam bolo uvoľnenie lavíny možné hlavne na strmých svahoch nad 35°, pri veľkom dodatočnom zaťažení. Objavili sa samovoľné malé lavíny a splazy z nového snehu na veľmi strmých svahoch a v skalných stenách na slnečných svahoch. Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrvávalo väčšinu týždňa mierne lavínové nebezpečenstvo okrem štvrtku, keď bolo zvýšené (3. stupeň), vtedy sme zaznamenali aj najväčšiu lavínovú aktivitu.

V ostatných pohoriach bola situácia výrazne odlišná. Vo Fatrách nepribudol takmer žiadny sneh a v Nízkych Tatrách do 15 cm. Celkovo je sneh v týchto pohoriach na väčšine svahov stabilizovaný.

Samovoľné lavíny sa objavili v Západných Tatrách na Osobitej a v žľabe medzi Hrubou a Tromi kopami. Okrem toho iba menšie splazy.

Vo Vysokých Tatrách boli mechanicky uvoľnené lavíny vo Veľkej Studenej doline, vedľa sedla Malý Závrat, na Svišťovom štíte vo Veľkej studenej doline a pri Streleckých poliach. Na obrázku nižšie lavína Malý Závrat.

Okrem toho sa takmer uvoľnila lavína v Lastovičej štrbine v masíve Malého Pyšného štítu v Malej Studenej doline. Tu sa objavila výrazná prasklina pri výstupe skupiny na pešo. Obávali sa pádu lavíny, preto museli byť evakuovaní pomocou vrtuľníka. Viac sa môžete dočítať tu:

https://www.hzs.sk/typy-aktualit/trojica-skialpinistov-uviazla-v-oblasti-maleho-pysneho-stitu/

Ďalšia menšia mechanicky uvoľnená lavína sa vyskytla v Nízkych Tatrách v Širokej doline.

2022-03-10 Široká dolina Nízke Tatry

Prognóza na víkend

Pokračovať bude prílev chladného vzduchu, no postupne sa oteplí. Bude slnečno, bez vetra. Lavínové nebezpečenstvo je prevažne mierne, vo Fatrách malé. Každopádne si treba dávať pozor na veľmi strmých svahoch s nafúkaným novým snehom pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Príjemný slnečný víkend prajú pracovníci Strediska lavínovej prevencie HZS.

Za fotky ďakujeme Jurajovi Setteyovi, Richardovi Lackovi, Jakubovi Filipkovi a Jane Zuberskej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *