Počasie, sneh a lavíny 12.2. – 18.2.2022

Február sa preklopil do svojej druhej polovice víkendom, ktorý ponúkal asi najideálnejšie podmienky na skialpinizmus počas doterajšej zimnej sezóny. Prevládalo jasné počasie s miernym južným prúdením. Vo všetkých pohoriach pribudlo približne 10 cm nového snehu, pod ním sa nachádzala tvrdšia vrstva z predchádzajúcich snežení spojených s vetrom. Lavínové nebezpečenstvo sa stabilizovalo a kleslo na mierne (2. stupeň) vo všetkých polohách všetkých pohorí. V skialpinisticky populárnych dolinách sme návštevníkov mohli počítať na desiatky, peší turisti si postupne prerážali cestičky na všetky svoje obľúbené ciele. Vo vyšších polohách predstavoval hlavný lavínový problém nový vetrom previaty sneh a trvalá slabá vrstva na tienistých svahoch najvyšších polôh.

Počasie na začiatku tohoto týždňa ovplyvňoval zvlnený studený front. Priniesol polooblačné až oblačné počasie so silným vetrom. V strede týždňa spolu s tlakovou nížou ovplyvňovali počasie na horách hlavne oblačným a hmlistým počasím, silným vetrom. Ako sme si už túto zimu zvykli, je charakteristická silným vetrom, ten dosahoval tesne pred príchodom frontu vo vrcholových polohách rýchlosť 40m/s. Slabé sneženie vo štvrtok vystriedala intenzívna zrážková činnosť. Výrazne sa oteplilo, izoterma 0°C dosahovala hranicu 1900 m .n.m., v nižších polohách výdatne pršalo, nad hranicou izotermy padal dážď so snehom a v najvyšších polohách sme zaznamenali nárast snehovej pokrývky až o 25 cm (Hrubá kopa a Salatín, Západné Tatry). V nižších polohách dážď premočil celý profil snehovej pokrývky, v stredných polohách čiastočne destabilizoval vrchnú vrstvu. V týchto polohách sa vplyvom oteplenia vyskytol problém lavín z mokrého snehu, hlavne v strmých svahoch sme zaznamenali splazy z mokrého snehu. Ochladenie v noci z piatka na sobotu spôsobilo v polohách pod 1700 m n.m. stabilizáciu snehovej pokrývky. V nižších polohách je naďalej povrch snehovej pokrývky zamrznutý a tvrdý, v stredných polohách sa vytvorila kôra. V najvyšších polohách bol nový sneh silným vetrom transportovaný a ukladaný na záveterné svahy. Najväčšie množstvo nového snehu je uložené v žľaboch, pod stenami a v terénnych depresiách.

Týždňový vývoj teplôt na AMS Biele pleso 1580 m n.m. Vysoké Tatry
Týždňový vývoj rýchlosti a nárazov vetra na AMS Krížna 1574 m n.m. Veľká Fatra
Týždňový vývoj výšky snehovej pokrývky na AMS Holý vrch 1876 m n.m. Západné Tatry

Počas víkendu bude ovplyvňovať počasie v našich horách nevýrazný výbežok vysokého tlaku vzduchu. Počas sobotného a nedeľného dňa očakávame teploty v najvyšších polohách v rozmedzí -3°C až -8°C, v noci do -10°C. Začiatok aj koniec víkendu bude spojený so slabou zrážkovou činnosťou, v podhorí očakávame dážď. Západné prúdenie s rýchlosťou do 15 m/s, v nárazoch do 25 m/s, čo zodpovedá sile mohutnej víchrice. V nedeľu vietor mierne zoslabne na víchricu. Vývoj lavínovej situácie je bez výrazných zmien, pretrváva problém nového vetrom previateho snehu hlavne vo vyšších polohách. Silný vietor počas celého víkendu bude sneh transportovať na záveterné svahy, vyfúkané na tvrdú ľadovú vrstvu zostávajú náveterné svahy, hrebne a exponované západné svahy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *