Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 15. do 21. marca 2014

Počas víkendu (15. – 16. 3 2014) sme zaznamenali výraznú zmenu v počasí. Priebeh počasia bol počas týždňa ovplyvnený mohutnou tlakovou výšou, čo sa prejavilo stabilným, slnečným, nadpriemerne teplým a takmer bezveterným počasím. V sobotu (15. 3 2014) začal nad naše územie v silnom severozápadnom prúdení postupovať viaceré frontálne systémy, ktoré sa výrazne prejavili zväčšenou oblačnosťou, zrážkami a silným vetrom. Frontálna oblačnosť začala Slovenskom prechádzať v sobotu dopoludnia. S týmto frontom bol spojený aj veľmi silný nárazový vietor, ktorý v exponovaných polohách dosahoval miestami silu víchrice až silnej víchrice. V oblasti Západných, Vysokých, Belianskych a Nízkych Tatier a taktiež v Malej a Veľkej Fatry a v Oravských Beskydách bol na víkend vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy na vietor. Uvedená výstrahy sa nakoniec cez víkend v plnom rozsahu aj potvrdili. Na horách intenzívne snežilo a fúkal silný severozápadný až západný vietor, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť často cez 30 m/s (110 km/hod).

V nedeľu ráno sme zaznamenali v oblasti Tatier 20 až 40 cm nového snehu, v ostatných pohoriach do 20 cm nového snehu. Nový sneh bol však vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený a bol previevaný najmä na južné, juhovýchodné a východné svahy. Tam sa tvorili nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. To malo za následok zvýšenie lavínového nebezpečenstva na 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín bolo možné už pri malom dodatočnom zaťažení a očakávali sa aj spontánne lavíny menších, aj väčších rozmerov, nakoľko snehová pokrývka bola na mnohých miestach iba slabo spevnená.

V týchto extrémne nepriaznivých podmienkach sa na skialpinistický prechod vybrala skupina piatich skialpinistov vedená českým horským vodcom. V sobotu v podvečerných hodinách, pri schádzaní zo sedla Prielom do Veľkej studenej doliny k Zbojníckej chate, sa pod dvoma z nich uvoľnila lavína. Jedného člena skupiny zasypalo celého, druhý bol zasypaný čiastočne a z nánosu sa vyhrabal. Zasypaného muža sa skialpinistom podarilo nájsť pomocou lavínového vyhľadávača a vyslobodiť z lavíny. Napriek ich rýchlej pomoci bol jeho zdravotný stav kritický a pri transporte zahynul. Podmienky v horách boli v tomto čase pre pohyb absolútne nepriaznivé. Na hrebeňoch hôr fúkal veľmi silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť v nárazoch až 49 m/s (Lomnický štít – 15.3.2014 medzi 16. a 17. hod. – vietor v nárazoch s rýchlosťou 30,3 m/s, teplota vzduchu bola okolo -11°C. Viac info o tejto lavínovej nehode nájdete tu a tu.

Začiatok týždňa bol stále pod vplyvom frontálneho systému, ktorý nad naše územia prišiel cez víkend. Na horách prevládalo zamračené, hmlisté počasie, ktoré bolo na mnohých miestach sprevádzané slabým snežením. V pondelok ráno sme hlavne v oblasti Vysokých Tatier zaznamenali znovu 20 až 50 cm nového snehu. Za poslednú periódu sneženia (2 dni) tak pripadlo miestami až do 90 cm nového snehu. V ostatných pohoriach to bolo do 45 cm snehu. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo pretrvávalo najmä v nadmorských výškach od 1600 m n. m. V utorok a v stredu doznievali prejavy frontálneho systému, pozvoľne sa otepľovalo a zmenšovala sa oblačnosť. Zaznamenali sme už iba slabé občasné sneženie, prípadne v nižších horských polohách dážď so snehom až dážď. V utorok (18. 3 2014) si skupina skialpinistov uvoľnila pomerne veľkú doskovú lavínu v Tmavej  Spálenej doline na Zubereckej strane Roháčov. Lavínu spôsobilo veľké dodatočné zaťaženie nestabilnej snehovej dosky. V tomto prípade to našťastie skončilo bez vážnejších zranení.

V stredu sa snehová pokrývka vo všeobecnosti stabilizovala dostatočne na to, aby lavínové nebezpečenstvo kleslo na 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Na horách však stále pretrvávalo prevažne zamračené počasie s hmlou a na hrebeňoch hôr aj so silným vetrom s rýchlosťou do 100 km/hod. Vietor prechodne zoslabol až vo štvrtok, kedy sa zároveň aj na horách výraznejšie oteplilo. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od -5°C do +5°C. Najmä na severnej a poľskej strane Západných a Vysokých Tatier napadlo do rána 5 až 25 cm nového snehu. Vplyvom oteplenia v priebehu dňa snehová pokrývka zvlhla až zkašovatela a vznikali spontánne menšie splazy z vlhkého až mokrého snehu. Podobné počasie bolo aj v piatok, kedy bolo na horách takmer všade jasno a slnečno. Oproti štvrtku sa ešte mierne oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -2°C do +8°C. Opäť však zosilnej vietor a najmä v Tatrách fúkal silný až prudký vietor s rýchlosťou do 60 km/hod.

V sobotu očakávame jasné až polojasné počasie a stále pomerne teplo. Teploty vzduchu vo výške 1500 m n. m. vystúpi na 8°C, v najvyšších polohách Vysokých Tatier by sa mala teplota vzduchu pohybovať okolo 0°C. Fúkať by mal mierny až čerstvý vietor južných a juhozápadných smerov s rýchlosťou 10 až 30 km/hod. Vo večerných hodinách by mal vietor zosilnieť a v nedeľu očakávame mierne ochladenie, zväčšenú oblačnosť, na viacerých miestach aj so zrážkami.