Tragický koniec túry vo Veľkej Studenej doline, 15. marec 2014

V podvečerných hodinách dňa 15. 3. 2014 požiadal Horskú záchrannú službu o pomoc český skialpinista. Skupina 5 skialpinistov vedená českým horským vodcom si pri schádzaní zo sedla Prielom do Veľkej studenej doliny k Zbojníckej chate uvoľnila lavínu. Jedného člena skupiny zasypalo celého, druhý bol zasypaný čiastočne a z nánosu sa vyhrabal. Zasypaného muža sa skialpinistom podarilo nájsť pomocou lavínového vyhľadávača a vyslobodiť z lavíny, napriek ich rýchlej pomoci bol jeho zdravotný stav kritický. Na pomoc im okamžite odišli piati profesionálni a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorých nasledovala ďalšia 6 – členná skupina záchranárov HZS. Zároveň sa podarilo informovať a zorganizovať skupinu horolezcov na Zbojníckej chate.
Podmienky v horách boli pre pohyb absolútne nepriaznivé. Na hrebeňoch hôr fúkal veľmi silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť v nárazoch až 49 m/s (Lomnický štít – 15.3.2014 medzi 16. a 17. hod. – vietor v nárazoch s rýchlosťou 30,3 m/s, teplota vzduchu bola okolo -11° C). V priebehu dňa sa prudko ochladilo a zároveň stúpla vlhkosť vzduchu na maximum. Pocitová teplota bola veľmi nízka. Všetky tieto meteorologické faktory ovplyvňovali aj lavínové nebezpečenstvo, ktoré v priebehu dňa stúpalo.
Kým záchranári HZS postupovali Veľkou Studenou dolinou, skupina horolezcov na Zbojníckej chate sa rozhodla transportovať postihnutého do bezpečia pomocou saní HZS, ktoré boli na chate. Zraneného skialpinistu nabalili a začali s transportom, pre zlú viditeľnosť sa im však nepodarilo vrátiť na chatu. Spolu aj s postihnutým zablúdili údajne niekde pod Zbojníckym hrbom. Aj napriek snahe a obetavosti  všetkých zúčastnených sa nepodarilo skialpinistu zachrániť, počas transportu v nočných hodinách svojim zraneniam podľahol. Členovia tejto skupiny v obave o svoje zdravie a životy zanechali nebohého na mieste a ďalej hľadali cestu, aby sa mohli ukryť pred víchricou na chate. Neskôr sa vrátil na chatu aj horský vodca. Bol však sám. Chýbajúcich ľudí odišli hľadať záchranári HZS. Ako prvú však našli ďalšiu skupinu 5 českých turistov, ktorí taktiež v zlom počasí stratili orientáciu v teréne. Do bezpečia ich doviedol záchranár HZS, ktorý sa s nimi vrátil na chatu. Stále však chýbali niekoľkí členovia, ktorým záchranári odišli oproti. Napriek víchrici a takmer nulovej viditeľnosti mužov našli a zišli s nimi na Zbojnícku chatu.
V nedeľu, v skorých ranných hodinách záchranári HZS začali s prehľadávaním oblasti. V horách aj naďalej fúkal silný vietor (maximálny náraz na Lomnickom štíte bol 16.3.2014 o 18,42 – 49 m/s). Našli transportnú deku, ktorú vietor sfúkol zo saní, prehľadali širšie okolie, no nebohého skialpinistu sa im v ťažkých poveternostných a snehových podmienkach nájsť nepodarilo. Pátranie pokračovalo aj dnes – 17. 3. 2014. V skorých ranných hodinách odišla skupina šiestich  záchranárov HZS, z toho traja psovodi, opäť do Veľkej Studenej doliny s nádejou, že poveternostné podmienky a hlavne viditeľnosť sa zlepšili a podarí sa im tak nájsť aj za pomoci služobných psov hľadané telo nebohého. Ani dnes však počasie v tejto oblasti záchranárom neprialo. Zo soboty na nedeľu vo Vysokých Tatrách napadlo od 20 do 40 cm nového snehu a za ďalších 24 hodín pripadlo znova 20 až 50 cm. Nový sneh bol silným vetrom neustále previevaný a na svahoch vytváral nebezpečné miesta – dosky a vankúše. Záchranári boli vystavení priamemu ohrozeniu pádu lavíny, pátrali v hustej difúznej hmle pri silnom nárazovom vetre. Po 7 hodinách hľadania sa záchrannej skupine podarilo nájsť telo nebohého skialpinistu, pričom sane boli zakliesnené pod skalou v závere Veľkej Studenej doliny, kde boli pravdepodobne silným vetrom odfúknuté. Následne bolo telo nebohého záchranármi HZS znesené do oblasti Húpačiek, odkiaľ bolo pomocou štvorkolky HZS transportované do márnice v Starom Smokovci, kde bolo odovzdané pohrebnej službe a privolaným príslušníkom PZ SR.

Na záchrannej a pátracej akcii, ktorá trvala 46 hodín, sa zúčastnilo 12 dobrovoľných a profesionálnych záchranárov HZS v sobotu, 12 dobrovoľných a profesionálnych záchranárov HZS v nedeľu a 9 príslušníkov HZS v dnešný deň, vrátane troch psovodov.

Ostáva na uváženie, či aj napriek avizovaným výstrahám SHMÚ a HZS pred zlým počasím cez víkend bola absolvovaná túra z Popradského plesa cez Východnú Železnú bránu, Gerlachovské spády a Prielom v daný deň vhodnou.