Letecký monitoring lavín

10.02.2022 sa pomocou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra uskutočnil monitorovací let v pohoriach Slovenska. Predchádzalo mu VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň pre svahy Západných Tatier a Malej Fatry (MF nad hranicou 1200 mn.m). Taktiež sa po výdatnom snežení a veľmi silnom vetre objavilo viacero veľkých samovoľných lavín ako na Slovenskej, tak aj na Poľskej strane prevažne Západných Tatier. Najväčší podnet pre monitorovací let mali dve veľké lavíny, ktoré spadli v Račkovej doline z juhovýchodných svahov Jakubinej a Vyšnej Magury. Dosah dráhy obidvoch bol taký veľký, že skončil až v prostisvahu a poškodil lesný porast. Dĺžka týchto lavín dosiahla približne 1600 m. Celkovo sme zaznamenali 37 lavín.

Zaznamenané lavíny v mape. Kategórie veľkostí lavín vychádzajú z medzinárodnej klasifikácie https://www.avalanches.org/standards/avalanche-size/

V rámci možností sa prelietali predovšetkým doliny ZT a oblet ostatných pohorí. Najviac snehu je jednoznačne v Západných Tatrách, kde snehová pokrývka v Žiarskej doline dosahuje výšku cez 2 m. Za nimi nasleduje Malá Fatra. Bohužiaľ, snehovo najslabšie sú hlavne Nízke Tatry, kde napríklad severné žľaby Derešov sú takmer nelyžovateľné. Vo Vysokých Tatrách je sneh viac v Západnej časti pohoria a postupne na východ výrazne ubúda. Celkovo v našich pohoriach sú podmienky veľmi lokálne. Hrebene, rebrá a náveterné svahy sú vyfúkané do tvrdého podkladu a skál. Naopak východné žľaby a muldy sú naviate najviac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *