Snehová nádielka v druhom februárovom týždni.

Situáciu v našich horách ovplyvnilo hlavne výrazné sneženie, ktoré trvalo od 6. februára do 8. februára. Snehová nádielka prichádzala od západu až severozápadu. Najviac teda snežilo v Malej Fatre a Západných Tatrách. Výška snehu v Žiarskej doline na našich dvoch staniciach (pod Hrubou kopou, Žiarska chata) presiahla 2 metre. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách snežilo tiež, no menej. Smerom na východ zrážok ubúdalo. Veľký vplyv na lavínovú situáciu mal aj silný vietor, ktorý prenášal sneh hlavne na východné orientácie. Snežilo aj na podhorí a napríklad na Zverovke bolo 8.2. až 100 cm snehu, na Donovaloch dokonca 125 cm. Táto mimoriadna situácia si vyžadovala vyhlásiť VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z piatich v Malej Fatre a Západných Tatrách. Inde bolo ZVÝŠENÉ nebezpečenstvo, tretí stupeň. Znamenalo to že sme neodporúčali vstup napríklad do Žiarskej doliny. Na naše odporúčanie bola Žiarska chata zatvorená pre verejnosť. Spoločne s oblastným strediskom Západné Tatry bol vykonaný aj odstrel lavíny v Spálenom žľabe, ktorý bezprostredne ohrozuje lyžiarske stredisko. Bol to už druhý úspešný odstrel túto sezónu. V oboch prípadoch lavína došla až na zjazdovku.

O prvom odstrele si môžete prečítať tu v samostatnom blogu: https://blog.laviny.sk/?p=8731

Odstrel bol vykonaný aj vo Vysokých Tatrách, v Lomnickom sedle, no tu sa žiadna lavína neuvoľnila.

Priebeh počasia na staniciach v Západných Tatrách

Vzhľadom na mimoriadnu lavínovú situáciu bol 10.2. vykonaný monitoring lavín v spolupráci s letkou Ministerstva Vnútra SR. Zaznamenaných boli desiatky lavín rôznych rozmerov, ktoré sú popísané v samostatnom blogu: https://blog.laviny.sk/?p=8816

Mimo iné boli hlavne zaujímavé lavíny v Račkovej doline, pretože dosiahli rozmery kategórie 4. To sú lavíny, ktoré majú dĺžku nad 1 km a môžu prekonávať aj úseky s malými sklonmi a dosiahnuť dná dolín. Môžu poškodiť budovy alebo lesné porasty. Presne takéto boli až 3 lavíny v Račkovej doline.

Veľká lavína v Račkovej doline.

Po silnom snežení nasledovalo oteplenie, kladné teploty sa objavili aj vo výške okolo 2000 mn.m. Bol tu teda predpoklad mokrých lavín. Následne sa vo štvrtok v noci opäť ochladilo a teda celkovo sa situácia stabilizovala. Sneh stvrdol. Tomu zodpovedá aj lavínové nebezpečenstvo. Za tri dni kleslo zo 4. stupňa na 2. stupeň. V snehovej pokrývke sa ale stále nachádza aj vrstva hranatozrnného snehu, no je pochovaná veľmi hlboko. Miestami aj 120 cm, tak hlboko svojou váhou nedokážeme zaťažiť snehovú pokrývku. Upozorňujeme teda hlavne na lokality, kde sa mení výška snehu, napríklad v blízkosti hrebeňov, ktoré sú vyfúkané do ľadu alebo trávy.

Prognóza na víkend:

V sobotu a nedeľu očakávame polojasné počasie s nízkymi teplotami. Lavínové nebezpečenstvo teda zostane mierne, pozor ale na záveterné svahy a veľké zaťaženie. Pri pohybe po hrebeňoch odporúčame pribaliť si zimnú výstroj (mačky, cepín).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *