Analýza príčin nešťastia vo Veľkej studenej doline, 15. marca 2014

V sobotu 15. marca 2014 sa vo Vysokých Tatrách vo Veľkej studenej doline pod sedlom Prielom stalo lavínové nešťastie. Po lyžovaní zo sedla Prielom časť skupiny českých skialpinistov zasypala malá lavína. Jeden skialpinista pri tom zahynul. Priebeh nešťastia a aj záchrannej akcie je popísaný tu.

Po niekoľkodňovom krásnom slnečnom a takmer bezveternom počasí sa zo soboty na nedeľu v Tatrách jeho vývoj úplne zmenil. Zamračilo sa, postupne sa začalo ochladzovať a hlavne zosilnel vietor. Na hrebeňoch Tatier zúrila víchrica, ktorá v nárazoch dosahovala rýchlosť od  130 do 140 km/hod.

Na túto zmenu meteorológovia upozorňovali celý týždeň. Výstrahy na silný vietor a víchricu na horách boli na stránkach SHMÚ už od stredy. Numerické modely a aj predpovede počasia stále upozorňovali na zmenu počasia. V blízkosti miesta nešťastia pri Ľadovom plese sa nachádza automatická meteorologická stanica Horskej záchrannej služby. Z nameraných údajov vidno, že predpovede a výstrahy tentokrát meteorológom vyšli na 100 %.

Meteorologické a ani snehové podmienky neboli vhodné na akúkoľvek aktivitu vo vysokohorskom prostredí. Lavínové nebezpečenstvo s novým snehom a silným vetrom neustále stúpalo. V snehovej pokrývke sa vytvárali nebezpečné snehové útvary – dosky, vankúše a preveje. Snehová pokrývka bola nestabilná a už aj malé dodatočné zaťaženie mohlo spôsobiť uvoľnenie lavíny. Pravdepodobne takéto zaťaženie (narezanie dosky alebo vankúša) spôsobilo uvoľnenie lavíny, ktorá strhla prvých dvoch členov tejto skupiny. Jedného z nich zasypala len čiastočne, druhého úplne.

Približný náčrt lavínovej dráhy

Približný náčrt lavínovej dráhy

Rozhodnutie ísť na plánovanú túru (Popradské pleso – Východná železná brána – Gerlachovské spády – Prielom – Zbojnícka chata) v tomto čase bolo nesprávne. Skupina pod vedením horského vodcu nebrala do úvahy predpovedanú zmenu počasia a výstrahu na silný vietor a víchricu. Znaky meniaceho sa počasia bolo vidno už v sobotu ráno cestou na Popradské pleso a tiež aj počas trasy, keď sa dalo ešte vrátiť späť na Popradské pleso. Skupina podľa dostupných informácií veľmi rýchlo dokázala vyslobodiť zasypaných z lavíny a snažila sa v rámci svojich možností so skupinou horolezcov, ktorí im prišli na pomoc zo Zbojníckej chaty, zasypaného zatepliť, ošetriť a transportovať na chatu. Ten žiaľ svojim zraneniam podľahol. Rozhodnutie nechať telo nebohého na mieste bolo správne vzhľadom na vlastnú bezpečnosť. Nesprávne bolo oddelenie horského vodcu od svojich klientov, spoločne mohli dôjsť na chatu skôr.
Lavínová nehoda je zvyčajne výsledkom viacerých nesprávnych rozhodnutí. Samotná lavína je už len tým posledným vyvrcholením. Základnou chybou bolo nerešpektovanie výstrah SHMÚ a HZS.
Foto a údaje: Archív SLP