Počasie, sneh a lavíny 22-28. januára 2022

Počas víkendu 22/23 sa naplnili očakávania meteorológov ohľadom sneženia a predovšetkým extrémne silného vetra. Fúkal S – SZ vietor rýchlosťou 20 – 25 m/s , ktorý v nárazoch dosahoval až 35 m/s. Počas troch dní pripadlo 20 – 50 cm nového snehu, najviac v Malej Fatre a v Západných Tatrách. Lavínová situácia sa výrazne zhoršila – vo všetkých pohoriach sa vytvorilo ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo – 3. stupeň. Rozmiestnenie snehu a tým aj lavínového nebezpečenstva určoval predovšetkým vietor. Najviac snehu bolo opäť naviateho na J, JV svahy a naopak vetrom exponované miesta boli vydraté do starého zľadovateného snehu.

Rýchlosť vetra na Holom vrchu (Grešovo) 1876 m n.m.
Výška snehu na Žiarskej chate, 20 – 23.1 +35cm

Okrem lavínového problému „Vetrom previaty sneh“ sa postupne vyvinul ďalší, oveľa zákernejší problém – „Trvalá slabá vrstva“. Na severe Tatier a Malej Fatry sa vplyvom veľmi nízkych teplôt vytvorila medzi vrstvami nového a starého snehu kritická vrstva hranatozrnného snehu. Počas nedele a pondelka bolo zaznamenaných viacero spontánnych, ale aj človekom uvoľnených lavín. Väčšina z nich mala V až SV orientáciu a na hornej hranici lesa.

Jediný krásny, slnečný deň počas týždňa bol pondelok 24. januára. Vietor sa utíšil, dohľadnosť bola vysoká. Potom sa opäť zatiahlo a tak to v podstate trvá a bude trvať aj počas blížiaceho sa víkendu. A aby sme nezabudli, vietor nám zase ukáže, čo je v jeho silách. Piatok popoludní a najmä v nedeľu má fúkať extrémne silný SZ vietor s rýchlosťou v nárazoch až 40 m/s. Okrem toho aj niečo nasneží a lavínové nebezpečenstvo stúpne na 3. stupeň. Víkend veru nebude priať vážnejším horským aktivitám 🙁

One thought on “Počasie, sneh a lavíny 22-28. januára 2022

  1. V pondelok 24.01.2022 boli všetky hrebene vyfúkané na tvrdý podklad, tesne pod hrebeňmi boli na J/JV orientácii nafúkané hrubé vankúše, ale pohyb po hrebeňoch bol bezpečný. Väčšina snehu skončila v pásme kosodreviny a lesa, o čom sa mohli presvedčiť aj niektorí turisti na trase Popradské pleso – Ostrva, kde bol občas sneh po pás, vyššie už bol ľadový podklad. Ráno bolo dokonca skoro bezvetrie aj na vysokých hrebeňoch a štítoch. V Rumanovej dolinke boli nejaké padnuté lavínky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *