Tragický a veterný týždeň (15.01.-21.01.2022)

Začiatok uplynulého týždňa sa ešte stále niesol v znamení ľadových platní, tvrdých snehov a výborných lezeckých podmienok. Zatiaľ čo v dolinách sa ľadové podmienky nevytvorili, vo Vysokých Tatrách si nadšenci ľadolezenia prišli na svoje. V južnej stene Lomnického štítu sa v Motykovej ceste striedali zástupy ľudí natoľko, až po pár dňoch bolo po podmienke. Rovnako výborné lezecké túry sa dali podnikať takmer na každý vrchol. Víkend nám priniesol krásne slnečné a v nedeľu aj teplé počasie. Teplota vo výške 2000 mn.m. sa pohybovala okolo -3°C. Tá trocha voľného snehu, ktorá sa nachádzala veľmi lokálne v závetriach južných až východných orientácií, začal pomaly vlhnúť hlavne v poobedňajších hodinách. Dôležité je spomenúť, že v tieto dni sa na povrchu vytvorila tenká firnová vrstva, pod ktorou sa postupne vytvoril mäkký hranatozrnný sneh. Z pohľadu ďalšieho vývoja počasia sa táto vrstva kvôli nízkym teplotám nestabilizovala a vplyvom ďalšieho sneženia sa naopak zväčšovala. To vytvorilo nebezpečnú dlhotrvajúcu kritickú vrstvu.

Skalnatá dolina, 16.01.2022

V Pondelok k nám začal od severozápadu prúdiť studený front, pôvodom Arktický morský vzduch, ktorý do našich hôr priniesol nielen snehové zrážky, ale v prvom rade silný vietor. Víchricu! Nárazy vetra na stanici AMS Ľadové pleso dosahovali rýchlosť 47,7 m/s, čo predstavuje vietor o rýchlosti 170 km/h. Bolo úplne jasné, kde skončí väčšina snehu. V lese a kosodrevine. Všetci sme pevne dúfali, že sneženie bude o čosi výraznejšie. Väčšina pohorí dostala nádielku okolo 10 cm, najviac však schytala Malá Fatra a Západné Tatry, kde nasnežilo do 20 cm. V tieto a nasledujúce dni bol pre vrcholové partie všetkých pohorí vyhlásený zvýšený 3. lavínový stupeň. Zásadný lavínový problém bol vetrom previaty sneh, ktorý napadol na tvrdý až ľadový podklad, s ktorým mal len minimálnu súdržnosť. Kvôli vetru bol teda sneh previaty na záveterné strany opäť hlavne juhovýchodných až východných orientácií. Snehové dosky a vankúše, ktoré dosahovali hrúbku okolo 1m, sa ale vyskytovali aj na svahoch ostatných orientácií. Hlavne na miestach, kde typ a tvar terénu vytvára závetrie. Teda hlavne pod hrebeňmi, skalnými stenami, v úzkych žľaboch a muldách.

V stredu prichádza výrazná zmena počasia. Po studenom fronte sa na celom území vytvorí tlaková výš a s ňou spojené pekné a slnečné počasie. Stále platí 3. lavínový stupeň, no napriek tomu je, napríklad, Žiarska dolina plná skialpinistov a polyžované sú takmer všetky južné svahy. Testy stability snehovej pokrývky vykazujú nebezpečnú vrstvu hranatozrnného snehu, ktorá sa nerovnomerne, tak ako naviaty sneh, nachádza v rôznych hĺbkach. Tam kde je v hĺbke aspoň 50 cm, nevykazuje známky nestability. No pokiaľ sa nadložná vrstva zmenšuje, už pri hĺbke 25 cm je test výrazne podozrivý až nebezpečný. To znamená, že tak ako sú lokálne snehové vankúše, tak lokálne je aj lavínové nebezpečenstvo. Príkladom je bohužiaľ aj lavínová nehoda z Kamenistej doliny, ktorá sa pre jedného z trojice skialpinistov skončila tragicky. Viac v osobitnom článku na blogu Strediska lavínovej prevencie.

Týždeň sa nám opäť končí studeným frontom. A opäť so silným severozápadným vetrom do 20 m/s. 3. lavínový stupeň pretrváva naďalej. V nadchádzajúcich dňoch sa počasie výrazne meniť nebude. Do soboty má pokračovať sneženie, ktoré zatiaľ prinieslo do 15 cm snehu a znovu hlavne v Malej Fatre a Západných Tatrách. Teda lavínová situácia sa výrazne meniť nebude, 3. stupeň pravdepodobne uzavrie aj víkend.

Najväčší pozor si dávajte v prvý pekný deň po snežení a silnom vetre, ktorý sa podľa predpovede vytvorí v nedeľu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *