Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 17. do 23. mája 2014

Avizovaný studený padavý vietor, tzv. Bóra, kulminoval v oblasti Západných Tatier vo štvrtok, 15. mája o 14 hodine. V priebehu víkendu bolo možné prvý krát vidieť rozsah jednotlivých poškodení porastov a komunikácií v rámci Žiarskej doliny. V nedeľu (18.5.) z noci do rána doznievalo studené prúdenie severných smerov,  ktorého kulminácia najmä v Tatrách Vysokých a Západných znamenala prírastok nového snehu, na Lomnickom štíte táto perióda sneženia priniesla prírastok do 155 cm nového, prevažne suchého snehu. Tento nový sneh sa podpísal aj pod zvýšenú lavínovú aktivitu a Stredisko lavínovej prevencie opäť pristúpilo k vydávaniu denných lavínových správ, teda po šiestich dňoch od už avizovaného ukončenia vydávania lavínových správ pre sezónu 2013/2014.

Počasie počas nového týždňa ovplyvňovalo prúdenie juhovýchodných smerov, výrazne sa oteplilo a teploty ani v tatranských dolinách neklesali pod bod mrazu. Dni boli bohaté na intenzitu slnečného žiarenia, teplota vo výške 1500 m n.m. sa pohybovala okolo 15°C. Vo Vysokých Tatrách sme stále  mohli pozorovať pomerne veľké plochy snehových polí, pod ich vznik sa podpísala už spomínaná posledná perióda sneženia.

Stredná lavína zaznamenaná na spoločnej rázsoche Baranca a Smreku, jasný dôkaz zvýšenej lavínovej aktivity, určite napĺňa deštručkný potenciál strednej lavíny. Táto lavína z nového snehu štarovala ako povrchová, následne prešla do tzv. lavíny základovej.

Lavinová situácia: Vo Vysokých a Západných Tatrách je od nadmorskej výšky 2000 m malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo vyšších nadmorských výškach najmä Vysokých Tatier je nerovnomerne rozmiestený sneh z poslednej periody sneženia. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení a to najmä na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne vyššie položených žľabov, terénnych depresií a múld predovšetkým Vysokých Tatier. Lavínová situácia si vyžaduje znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky!

Tendencia lavínového nebezpečenstva: klesajúca

Počasie a snehová pokrývka: Dnes ráno bolo na horách jasno, na hrebeni Nízkych Tatier a Malej Fatry polooblačno. Fúkal silný vietor južných smerov s rýchlosťou do 40 km/h v nárazoch do 50 km/h, v oblasti Tatier Vysokých a Západných vietor premenlivých smerov nižšej intenzity.. Teplota sa pohybovala od +3 °C do +16 °C. Súvislejšie snehové plochy sa nachádzajú už iba v najvyšších polohách Vysokých Tatier, približne od nadmorskej výšky 2000 m n. m. Snehová pokrývka je zrána nosnou, v priebehu dňa vlhne, stráca nosnosť. Na slnkom osvietených svahoch môže ojedinele dochádzať k samovoľnému uvoľnovaniu splazov! Teplota v nadmorskej výške 1500 m, 17°C.