Betónový týždeň na horách (8.1. – 14.1.2022)

Týždenné prehľady o počasí, snehu a lavínach pre Vás pripravujeme formou blogu každý piatok. Je to ideálny čas, aby ste získali pred víkendom predstavu o aktuálnych podmienkach na horách, predchádzajúcom vývoji a prognóze na najbližší víkend. Tentokrát náš prehľad zúžime na počasie a sneh, keďže lavíny v poslednom týždni v našich horách neúradovali.

Cez víkend sa nad horské oblasti Slovenska presunula tlaková výš . Tá priniesla ku nám už pred víkendom jasné, slnečné a chladné počasie. Ranné teploty sa pohybovali v najvyšších polohách až do -15°C. V chladnom vzduchu prevládal slabý vietor a miestami bezvetrie. Prílev chladného vzduchu od severu a severozápadu ovplyvňoval teploty počas celého týždňa. V utorok ráno sme v najvyšších polohách namerali -19°C. Vo štvrtok začal počasie ovplyvňovať teplý front, za ktorým k nám od severozápadu začal prúdiť teplý vzduch. Najvýraznejšie sa prílev teplého vzduchu prejavil vo vyšších polohách. Počas dňa v stredných polohách mrholilo približne do výšky 1900m. Prevládalo veterné a oblačné počasie. Noc zo štvrtka na piatok bola najteplejšia od Troch kráľov, v najvyšších polohách nočná teplota dosahovala iba -5°C. Dnes je ráno na horách vplyvom postupujúcej tlakovej výše jasné počasie, vietor na podhorí a v stredných polohách dosahuje rýchlosť 8 až 18 m/s, v najvyšších polohách v nárazoch do 38m/s.

Priebeh teplôt [°C] a vo Vysokých Tatrách na AMS Biele pleso (1580 m n.m.)
Priebeh teplôt [°C] a vo Vysokých Tatrách na Gerlachovskom štíte (2655 m n.m.)
Rýchlosť vetra a sila vetra v nárazoch v Západných Tatrách na AMS Holý vrch (1876 m n.m.) v m/s

Už pred víkendom bystré oko pozorovateľa vývoja počasia v horách mohlo vidieť na základe výrazného ochladenia tvoriace sa ideálne podmienky na vysokohorskú turistiku a lezenie. Vďaka ochladeniu povrch premočenej snehovej pokrývky v nízkych a stredných polohách zamrzol a je tvrdý. Vo vyšších polohách bol povrch snehovej pokrývky buď tvrdý a tvorený silnou ľadovou vrstvou alebo našim celotýždňovým lavínovým problémom, a to vetrom previatym snehom. Tento sneh je vďaka pretrvávajúcej nízkej teplote stále suchý a ľahký, to znamená vetrom dobre prenášateľný. Vietor ho ukladá do záveterných strmých žľabov, depresií, pod steny a na strmé svahy. V takýchto miestach je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Jedná sa hlavne o S, SV a V expozície. Na severných a hlavne tienistých orientáciách najvyšších polôh a vďaka veľkým teplotným rozdielom vytvára vo vnútri snehovej pokrývky nestabilná vrstva hranatozrnného snehu.

11.1.2022 typický pohľad tohoto týždňa: ľadový povrch snehu, miestami snehová doska, silný vietor a ním prenášaný sneh

Lyžiarske podmienky nám v januári zatiaľ neprajú. Vstupy do dolín sú často bez snehu alebo so nesúvislou snehovou pokrývkou. V dolinách nájdeme tvrdú zamrznutú vrchnú vrstvu, po ktorej sa ťažko pohybuje na lyžiach hore aj dole. V najvyšších polohách je na ľadovej vrstve malé množstvo snehu z posledného sneženia. Buď vo vrstve zle zviazanej s podkladom, alebo vo forme snehových dosiek a vankúšov. Po ochladení sa vytvorili ideálne podmienky na pešiu turistiku, vysokohorskú turistiku a zimné a ľadové lezenie. Sneh v stenách je nosný tvrdý a dobre držiaci na skalnom podklade. Tieto podmienky sú na pohyb na jednej strane ideálne a na druhej veľmi ťažké. Svedčí o tom bohatá aktivita lezeckých družstiev vo veľkých stenách, hlavne v cestách v kombinovanom teréne, ale aj množstvo úrazov spôsobených pohybom na ľadovom snehu. Tu práve hrozí pri zakopnutí a pošmyknutí dlhý a rýchly pád po tvrdom snehu s často spojený s ťažkými úrazmi.

Dnešný ranný pohľad na hrebeň Západných Tatier

Víkend prinesie spolu s tlakovou výšou jasné až polooblačné počasie. Dnešný poobedný studený front bude zrážkovo slabý, bohatú snehovú nádielku a záchranu ťažkej snehovej situácie od neho očakávať nemôžeme. Piatkový vietor v sobotu zoslabne. Pravdepodobne uloží všetok nový sneh na záveterné orientácie. V nedeľu očakávame len mierny severozápadný vietor. Takže znovu jeden tvrdý, ľadový a na chyby prísny víkend na horách. Odporúčame ho prežiť, pokiaľ v horách, tak s mačkami na nohách, cepínom/cepínmi v rukách a poriadnou dávkou ostražitosti a rešpektu.





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *