Predvianočný, biely a mrazivý týždeň na horách (18.12. – 24.12.2021)

Každoročné očakávania bielych Vianoc pri pohľade na predpoveď počasia v sobotu (18.12.) vyzerali reálne. Štvorsviečkový víkend sa niesol v duchu polooblačného až slnečného počasia, mierne klesajúce teploty, akurát na túto dobu podpriemerná výška snehovej pokrývky trápila všetky zainteresované skupiny. Lyžiarov, bežkárov, skialpinistov, alpinistov, sánkarov a aj ľudí túžiacich po obyčajnej prechádzke po snehu a bielych Vianociach. Každé z našich pohorí túto zimu zasiahlo nejaké to sneženie, najvyššie polohy Tatier už v novembri, Veľkú a Malú Fatru počas juhozápadného prúdenia v prvej polovici decembra, stále však nie v dostatočnom množstve. Lyžiarske túry a pešia turistika boli vo všetkých oblastiach značne obmedzené, väčšinou iba na pohyb po umelo zasnežených zjazdovkách a upravených cestách. Začiatkom týždňa počasie ovplyvnil frontálny systém, najprv sa naše územie nachádzalo v teplom sektore, neskor k nám od severu začala prúdiť arktická vzduchová hmota. Hlavne v utorok a stredu sa v nasich horách výrazne ochladilo, v najvyšších polohách (2500 m n.m.) dosahovala ranná teplota -22°C (Lomnický štít). Frontálny systém priniesol aj zrážkovú činnosť, snežilo hlavne na severe Vysokých a Západných Tatier a v Malej Fatre. Najväčšie prírastky snehu sme namerali na Žiarskej chate a Zverovke v Západných Tatrách, v Tatranskej Javorine a na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách a v celom pohorí Malej Fatry. Na celom území prevládalo SZ prúdenie, vietor v hrebeňových a vrcholových polohách dosahoval rýchlosť do 35m/s.

vývoj teploty vzduchu na Lomnickom štíte (2632 m n.m.) 18.-24.12.2021, Vysoké Tatry

Koniec týždňa ovplyvňuje teplý front, za ktorým k nám bude prúdiť od západu teplý a vlhký vzduch. Piatkové ráno pretrvávalo slabé sneženie vo všetkých našich pohoriach. Počas víkendu očakávame oblačno až zamračené, približne od 1000 m n.m. sneženie a silný SZ vietor v nedeľu polooblačno a iba mierny vietor. Nedeľa má byť polooblačná.

snehová situácia Derešský kotol, Nízke Tatry – sneh ešte stále nevyhral boj s kosodrevinou

Lavínová situácia bola tento týždeň značne ovplyvnená bohatým snežením a silným vetrom. V prvej perióde sneženia (20. – 22.12.) napadlo hlavne v Malej Fatre a na severe Západných a Vysokých Tatier až do 60 cm nového snehu, ten bol silný S a SZ vetrom prenášaný v najvyšších polohách na záveterné svahy, do žľabov a depresií. Táto situácia mala vplyv na zvýšenie stupňa lavínového nebezpečenstva hlavne v spomínaných pohoriach. Veľmi nízke teploty napomáhali v dôsledku veľkých teplotných rozdielov k tvorbe nestabilných snehových vrstiev vo vnútri snehovej pokrývky. Medzi novým vetrom previatym snehom a starou vrstvou ľadovej glazúry alebo kôry sa nachádzali snehové krúpky, ktoré taktiež napomáhajú k znižovaniu stability snehovej pokrývky. Do nadmorskej výšky 1800 m bol nový voľný sneh uložený viacmenej rovnomerne. Dá sa povedať že sneženie pomohlo, vo vyšších polohách sa nachádza súvislá snehová pokrývka – približne 70 až 90cm snehu. V oblastiach s trávnatým podkladom hlavne nad pásmom lesa a kosodreviny to na pohyb na lyžiach postačuje. V skalnom teréne a kosodrevine je však situácia komplikovanejšia. Snehu je tu málo na to aby zakryl kosodrevinu a skaly. V týchto polohách je pohyb na lyžiach nebezpečný a prípadné kolízie so skalami a kosodrevinou hrozia úrazmi. je potrebné si na lyžiarske aktivity vyhľadávať miesta so súvislou snehovou pokrývkou a pohybovať sa v nich naozaj opatrne.

Počas víkendu očakávame zvyšovanie lavínového nebezpečenstva vzhľadom na výdatné snehové zrážky a silný vietor. Ten by mal v priebehu dnešnej noci dosahovať v nárazoch až 20 m/s pri čom môžeme predpokladať akumuláciu nového snehu na záveterných stranách svahov a v terénných depresiách. Tu môžu vznikať snehové vankúše a dosky náchylné na uvoľnenie pri dodatočnom zaťažení. Taktiež netreba podceniť staršie snehové vrstvy a ich stabilitu, nakoľko vývoj počasia počas posledného týždňa napomáhal k ich tvorbe.

Milí priatelia snehu a hôr, príslušníci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Vám želajú príjemné prežitie sviatkov.

pamätajte aby dobroty zo sviatočných stolov nemali veľký vplyv na dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky pri Vašich posviatočných zimných aktivitách.

Takže či už pri stole, pod stromčekom alebo v horách vždy s rozumom a bezpečne!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *