Sneh, lavíny a počasie v treťom adventnom týždni v roku 2021

Dnešný blog o lavínach, snehu a počasí na horách začneme trochu ináč. Zhrnieme si pár dôvodov prečo je nutné nosiť kompletnú lavínovú výbavu (vyhľadávač, lopatka a sonda):

  1. Pri zasypaní lavínou máš výrazne vyššiu šancu na prežitie.
  2. Keď zasype lavína tvojho kamaráta, tak ho vieš rýchlo nájsť a spod masy snehu aj vyhrabať.
  3. V prípade, že vás zasype všetkých, stále je tu šanca, že pri dobrých letových podmienkach budú horskí záchranári na lavíne rýchlo a spravia všetko preto aby vás zachránili, ale bez vyhľadávača to bude trvať dlho.
  4. Keď nemáš lavínový vyhľadávač, tak v prípade zasypania zbytočne ohrozuješ horských záchranárov, ktorý musia tráviť dlhé hodiny v nebezpečnom lavínovom teréne.

Takže prosba k všetkým skialpinistom, horolezcom, lyžiarom vo voľnom teréne a všetkým, ktorí sa hýbu v zimných horách znie takto: „ Noste kompletnú lavínovú výbavu (vyhľadávač, sonda, lopatka). Nenosením týchto troch základných vecí výrazne znižujete šancu na prežitie sebe, svojim kamarátom a ohrozujete horských záchranárov.“

Pohľad na lavínovú dráhu medzi Krížnou a Frčkovom. (Utorok 14. 12. 2021)

Začiatok týždňa začal tragicky pre skupinu skialpinistov vo Veľkej Fatre. Podrobnejšia analýza nehody je dostupná tu. Nehode predchádzal silný severný, severozápadný až západný vietor, ktorý v nedeľu (12. 12. 2021) previal množstvo snehu na južne až juhovýchodne orientované svahy. Pôsobením nízkych teplôt, teplej ešte nezamrznutej zeme sa na rozhraní starého a vetrom previateho snehu vytvorili kritické vrstvy hranato – zrnného snehu. Tieto nestabilné vrstvy sa taktiež vyskytujú aj tesne pri zemi. Na niektorých miestach nízka výška snehu s veľkým teplotným gradientom podporila vznik týchto vrstiev, ktoré sú veľmi náchylné na dodatočné zaťaženie. Spolu s tvrdými, vetrom ubitými doskami sú tieto lavínové problémy veľmi zradné ťažko čitateľné v teréne.

Začiatkom týždňa svahy vo Veľkej Fatre boli nafúkané (Utorok 14. 12. 2021)

V priebehu týždňa prišlo mierne oteplenie, ktoré s následným ochladením malo pozitívny vplyv na stabilitu snehovej pokrývky. Mierny vietor fúkal prevažne zo severu až severozápadu, do rýchlosti 10ms/s.  Na mnohých miestach je sneh tvrdý prípadne vyfúkaný až na podklad. Snehu je vo všetkých oblastiach podpriemerne. V zásade úplné chýba základ a pohyb na lyžiach mimo zjazdoviek okrem Veľkej a Malej Fatry je obtiažny a podmienky na skialpinizmus sú značne obmedzené. Koncom týždňa k nám začne prúdiť chladný morský vzduch a prinesie snehové zrážky. Očakávaná výška nového snehu je do 20 cm. Sneh bude padať počas silného vetra (v nárazoch až 100km/h) pričom sa očakáva, že sa budú tvoriť snehové vankúše a dosky na tvrdom podklade. Najviac snehu by malo spadnúť na severných náveterných stranách pohorí. Počas  víkendu občas vykukne aj slnko. Pozor si bude treba dávať na záveterné strmé trávnaté svahy vo Fatrách a žľaby, kde už jed dostatočný základ. Prijemný a bezpečný čas na horách vám želá Stredisko lavínovej prevencie.

       

Decembrové Vysoké Tatry skorú úplne bez snehu (Streda 15. 12. 2021)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *