Tragická lavínová nehoda vo Veľkej Fatre

PRIEBEH NEHODY

Skupina štyroch skúsených slovenských skialpinistov sa 13.12.2021 vybrala na túru do Veľkej Fatry. Vyrážali z osady Rybô smerom na Krížnu, išli klasickou trasou, boli domáci, terén dobre poznali. Keďže bol ešte začiatok sezóny a stále málo snehu, nebrali si lavínovú výbavu. Najprv vystúpili na vrchol Krížnej … bol pekný, slnečný deň, no fúkal nepríjemný vietor, hlavne na vrchole. Zlyžovali do Suchej doliny, tam sa rozhodli že pôjdu viac na sever smerom na masív Frčkova. Zdalo sa im, že by tam mohol byť vietor slabší. Videli aj viacero polyžovaných svahov a viacero stôp v okolí. Vystúpali na hrebeň a rozhodli sa zlyžovať opäť do Suchej doliny svahom južnej orientácie. Tu sa im zdalo, že by lyžovačka mohla byť lepšia, bolo tam nafúkané viac snehu. Celkovo ale podmienky neboli veľmi dobré, snehu bolo ešte stále málo, niekde sa prepadávali do trávy, niekde bola tvrdá ufúkaná snehová doska.

Rozdelili sa. Dvaja šli priamo do žľabu, jeden opatrnejšie zboku bližšie popri lese a jeden zaostával. Keď boli prví dvaja zhruba v polovici žľabu, bolo počuť prasknutie a posledný zo skupiny uvidel ako sa odtrhla lavína. Strhla troch. Lavína sa odtrhla cca 50 m nad nimi. Ten ktorý bol na okraji, viac pri lese, bol tiež strhnutý a zasypaný iba zhruba po stehná. Lyže mu lavína nevypla. Podarilo sa mu svojpomocne vykopať. Dvaja ktorí boli v strede žľabu nemali šancu uniknúť a lavína oboch úplne zasypala. Posledný zo skupiny kontaktoval záchranné zložky a začal s obhliadkou lavíny, no nikde kamarátov nevidel. Keďže nemali lavínovú výbavu, ich lokalizácia vo veľkom nánose bola takmer nemožná.

ZÁCHRANNÁ AKCIA

Hneď po prijatí tiesňového volania sa začala záchranná akcia. Pomocou vrtuľníka sa na lavínu prepravili postupne viacerí záchranári a lavínové psy. Ďalšia skupina postupovala pozemne. Jedného zasypaného sa podarilo vykopať v ten deň, bohužiaľ bez známok života v hĺbke zhruba 1 meter bez dýchacej dutiny. V noci sa musela záchranná akcia prerušiť a druhého zasypaného sa podarilo nájsť až na druhý deň (14.12.2021) pomocou prístroja RECCO, v hĺbke 1,5 metra. Podrobnejšie je záchranná akcia popísaná na stránke HZS.

Akcia z prvého dňa tu: https://www.hzs.sk/typy-aktualit/lavina-pod-kriznou-strhla-dvoch-skialpinistov/

Akcia z druhého dňa tu: https://www.hzs.sk/typy-aktualit/zachranari-nasli-druheho-zasypaneho-z-laviny/

POČASIE A PODMIENKY

Začiatkom decembra prichádzali zrážky hlavne z juhozápadu, to znamená že najviac snehu napadlo vo Veľkej Fatre. Podmienky na skialpinizmus boli dobré iba tu. Počasie v sobotu 11.12. bolo výborné, slnečno, vietor relatívne slabý v okolí Krížnej sa pohybovalo veľa skialpinistov. V nedeľu 12.12. sa situácia výrazne zmenila a začal fúkať veľmi silný severný a severozápadný vietor. Ten prenášal sneh na južné a juhovýchodné svahy, kde vytvoril tvrdé dosky a vankúše. Tvrdé dosky majú nevýhodu v tom, že sa v nich prasklina šíri veľmi rýchlo a veľkú vzdialenosť, preto je z nich oveľa ťažšie uniknúť. Vzhľadom na nízke teploty sa nafúkaný sneh nemohol dobre previazať so starším podkladom. Zároveň sa medzi vrstvami snehu začala tvoriť slabá vrstva hranatozrnného snehu. Nestabilitu preukázal aj test v odtrhu lavíny (ECTP 12@ 79cm).

V daný deň bol vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva (mierne) s upozornením v komentári na nebezpečné dosky a vankúše.

CELKOVÉ ZHODNOTENIE

Lavínovú nehodu ovplyvnilo viacero negatívnych faktorov:

  • Skialpinisti so sebou nemali základnú lavínovú výbavu.
  • Na lyžiach mali zaistenú špicu viazania, čiže ani pri páde v lavíne im lyže nevypli a pravdepodobne prispeli k hlbokému zasypaniu.
  • V teréne sa nachádzali nebezpečné tvrdé snehové dosky vytvorené vplyvom vetra v nedeľu.
  • Skialpinisti boli skúsení a poznali terén, no vybrali si žľab so sklonom nad 35° s nafúkanou snehovou doskou.
  • Pod svahom, ktorý lyžovali sa nachádzala terénna pasca – úzka dolinka. Nános lavíny sa nemal kde rozliať a vytvoril hlboký nános.
Lyža ktorá nevypne pri páde lavíny môže fungovať ako kotva.

PARAMETRE LAVÍNY

Lavína sa odtrhla na mieste, kde sa výrazne mení sklon svahu, z relatívne mierneho na veľmi strmý.

  • Nadmorská výška odtrhu: 1450 – 1380 m n.m.
  • Čelo nánosu: 1150 m n.m.
  • Dĺžka lavíny: 550 m (horizontálne /terén)
  • Dĺžka odtrhu: 220 m
  • Hrúbka odtrhu: 20 – 80 cm
  • Sklon odtrhu: 35 – 40°
  • Dĺžka nánosu: 200 m
  • Šírka nánosu: 10 – 30 m
  • Priemerná hrúbka nánosu: 1,5 m
  • Maximálna hrúbka nánosu 6 m

3 thoughts on “Tragická lavínová nehoda vo Veľkej Fatre

  1. Obrovská tragédie. Osobně bych slovo skusených dal do velkých uvozovek. Vždy jsem razil zásadu i u svých dobrovolníků HZS “skialpy na nohy pieps na tělo”😥⛑👍

  2. Pingback: Sneh, lavíny a počasie v treťom adventnom týždni v roku 2021 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *