Začiatok zimnej sezóny 2021/2022

1. decembra 2021 začalo Stredisko lavínovej prevencie vydávať pravidelné informácie o lavínovej situácii. Takmer presne na tento deň prišlo do našich hôr aj prvé výraznejšie sneženie. Tak ako zvyčajne býva, aj prvá nádielka k nám dorazila od severozápadu. Priemerne v tejto perióde nasnežilo okolo 10 cm. Najvýraznejšie však v Malej Fatre, kde nový prírastok bol do 20 cm. Celkovo sa výška snehu v našich horách pohybovala okolo 40 cm. Na lyžovanie je to však žalostne málo. Tam kde sneh napadol na trávnatý povrch, Veľká, Malá Fatra a Nízke Tatry, tam sa krajina zmenila na zimnú a nedočkavý skialpinisti sa mohli aspoň ako tak s obmedzeniami niekde polyžovať. Naopak v Západných a Vysokých Tatrách je 40 cm snehu takmer neviditeľných, keďže sneh napadol pomedzi kamene. Pre horolezcov by takýto scenár vyhovoval viac. Skialpinisti sa lyžujú vo Fatrách a lezci lezú v Tatrách. Bohužiaľ november bol viac-menej zrážkovo nevýrazný a tak premrznutým trávam a vytečeným ľadom chýba dáka tá vlaha. No podmienky nie sú úplne najhoršie. Veď liezli a lyžovali sme sa už aj v horších podmienkach a na začiatok decembra to zas až také zlé nie je.

Hmlisté počasie bez zrážok pretrvávalo takmer celý prvý decembrový týždeň. Slnko konečne vykuklo až na konci a to hlavne piatok a sobotu. Vplyvom veľmi nízkych teplôt sa suchý prachový sneh vôbec nestabilizoval. Takže na konci týždňa to nevyzeralo stále ani na lyže, ani na pešo. Jediná pevná podkladová vrstva pod snehom bola tráva a voľné skaly. Tieto dni ortuť teplomera atakovala -17°C na vrchole Lomnického štítu a teda piatkové a sobotné ráno môžeme označiť prívlastkom arktické. Na grafe nižšie môžeme vidieť vývoj teploty na Zamrznutom plese, kde sa v pravidelných intervaloch striedali mrazivé a teplé dni.

2 týždňový priebeh teplôt na AMS Zamrznuté pleso

Relatívne stabilné počasie vydržalo celý týždeň. Dlho očakávaná zmena mala prísť vo štvrtok 09.12.2021. Od juhozápadu k nám prúdil front, ktorý priniesol výdatné snehové zrážky. Bohužiaľ najvýraznejšie v horských oblastiach boli opäť vo Veľkej a Malej Fatre. Tu napadlo priemerne 20 cm nového snehu. Tento krát s južným vetrom, ktorý dosahoval silu okolo 10 m/s. To stačilo na to, aby sa na severných záveterných svahoch vytvorili nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Naopak v Tatrách napadlo ledva 5 cm nového snehu. A tak ak si chcete ísť zaliezť, v Tatrách je stále málo snehu na nástup, ale nie je vôbec previazaný aj keď trávy ako tak držia. A ak si chcete polyžovať, vyrazte do Fatry, Veľkej či Malej, ale dbajte na svoju bezpečnosť.

Skontrolujte si lavínovú výbavu, vymeňte baterky vo vyhľadávacom prístroji, skontrolujte lavínový batoh. Overte si funkčnosť prístroja, prípadne si s kamarátom vzájomne zahrabte vyhľadávač a overte si svoju rýchlosť a zručnosť v praxi. A nezabudnite sledovať stránku laviny.sk, kde sa dozviete všetky potrebné informácie o lavínovej situácii.

Určite už všetci netrpezlivo čakáte, kedy Stredisko lavínovej prevencie opäť spustí meteo portál. Rovnako nedočkaví sme aj my. Za posledný týždeň sme navštívili viac než 30 staníc, aby sme čo najskôr mohli zverejniť meteorologické údaje z našich hôr širokej verejnosti. Pevne dúfame, že sa tak udeje v najbližších dňoch. Týmto Vám ďakujeme za trpezlivosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *